Правил съм медовина с много подправки, стана страхотна след отлежаване. Но съм пил и без никакви подправки, също беше много добра. Естествено, медът трябва да има силен характерен аромат, ако ще е без подправки.
Медът трябва да се пастьоризира. Той е безопасен във вида, в който се ползва като мед и заради антибактериалните си качества, но на първо място заради големия процент захари, които не позволяват развитието на съдържащите се в него бактерии и диви дрожди (над 30% захарите са консервант). След разреждането до 20-24°В захарите вече не се явяват консерват, а хранителна среда за всички съдържащи се в меда микроорганизми.
И не става дума за преваряване, за варене на 100°. Загрява се самият мед на 60-65° за определено време (не помня точно градуси и минути, в другата тема има линкове) или се разтваря в топла вода и след това се загрява до необходимата температура.
Дори при тази температура ще бъдат унищожени част от активните вещества. Това донякъде е добре, защото някои от тях затрудняват ферментацията. А и все пак ще правим алкохол, а не лекарство.