от ВескоВарна » 29 Юни 2019, 11:57
Привет! Трудно мога да ти дам съвет за малцови екстракти, защото не съм ползвал. Вероятно мога да те насоча към сайт за еретици, но ... вместо това ще се опитам да ти дам обща насока за варенето на бира.
Първо трябва да си избереш какъв стил бира искаш да правиш. Наистина са много. Бирата се прави от 4 елемента: Малц(екстракт), Вода, Хмел и Мая.
Основния показател на малцовия екстракт е захарността в %. Освен ако не го пише на опаковката, трудно ще съдиш за цвета бирата след като го разредиш. Дай линк към този екстракт който си намерил.
Горчивината зависи от вида и количество хмел, който ще добавиш. Аромата зависи от стила, може да малцов, хмелов и дори от маята.
За да стане една бира тъмна е достатъчно да се сложи 15% тъмен малц. Тъмните бири които аз пия(варя) не са силно охмелени, защото силния аромат на хмела ще обезмисли кафения аромат на препечения малц.
Погледни в темата за Водата, какви показатели трябва да има или каква минерална ползват колегите.
Според това какъв екстракт си намерил мога да те насоча към някаква рецепта. Най-общо трябва да разредиш екстракта с вода до мъст със съдържание на захар 11-14% по скалата на Плато/Брикс. Да я сложиш да се вари за час като добаваш хмел в началото, в края и в количество според рецептата. После да охладиш до 25С, да я преместиш във ферментатор(бидон с клапан) и да добавиш дрождите(маята). Ферментира една седмица. Бутилираш като добавяш 6-7гр захар на литър. Седмица на стайна температура после в хладилника, За лагерни бири температурите са съвсем различни.
Дано съм бил полезен.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.