Съд за ферментация ,въпрос?

Модератор: Martin

Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот Аспаруховско Пиво » 24 Юни 2019, 12:15

Здравейте колеги пивовари ,въпроса ми е ако по рецепта за 8 литра бира е дадено съдът за ферментация да е 10 л. Аз мога ли да използвам 19л ферметационен съд ?
Аспаруховско Пиво
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 24 Юни 2019, 11:07

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот damyan_rm » 24 Юни 2019, 12:38

можеш - важното е по време на ферментацията бирата да не излеза през клапана ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот Аспаруховско Пиво » 24 Юни 2019, 19:59

Благодаря много , Наздраве !!!
Аспаруховско Пиво
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 24 Юни 2019, 11:07

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот victoryvt » 25 Юни 2019, 09:54

Ако сложиш 8 литра да ферментират в 19л. съд, ще остане много въздух и водния ти клапан най-вероятно няма и да забълбука.
Но все пак е възможно , ако нямаш друг ферментатор.
То въобще този голям свободен обем обезмисля воден клапан, все едно правиш отворена ферментация.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот GunGod » 25 Юни 2019, 10:30

Щом иска да ферментира в този съд може да сложи едно шише 5-6 литра пълно с вода и ще вдигне обема. Аз правя чат пат подобна цигания с виното при вторична когато съда ми идва голям точно за да изгоня въздуха.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот damyan_rm » 25 Юни 2019, 11:31

Малко груби сметки:
Обема на 1 грам CO2 при стайна темература и атмосферно налягане е малко над 0.5л .
От 1 грам захар се получават приблизително равни теглови части етилов алкохол и CO2.
Литър неферментирала бира с плато 12 има приблизително 100гр ферментируеми захари, т.е. по време на цялата ферментация ще се отделят около 50гр CO2, обема на които ще е около 25л т.е. за 8л мъст обема на всичкия отделен CO2 отива към 200л.
а CO2 е по-тежък от въздуха и би трябвало да го изтласка всичкия от ферментора още в началото. Известна част от CO2 ще се разтвори в мъстта, но едва ли ще е повече от грам на литър при атмосферно налягане и стайна температура.
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот GunGod » 25 Юни 2019, 16:09

Зависи какво целиш и искаш, Виктор вече нали писа по въпроса.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

Мнениеот KpaTyH » 30 Юни 2019, 17:34

Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron