от damyan_rm » 25 Юни 2019, 11:31
Малко груби сметки:
Обема на 1 грам CO2 при стайна темература и атмосферно налягане е малко над 0.5л .
От 1 грам захар се получават приблизително равни теглови части етилов алкохол и CO2.
Литър неферментирала бира с плато 12 има приблизително 100гр ферментируеми захари, т.е. по време на цялата ферментация ще се отделят около 50гр CO2, обема на които ще е около 25л т.е. за 8л мъст обема на всичкия отделен CO2 отива към 200л.
а CO2 е по-тежък от въздуха и би трябвало да го изтласка всичкия от ферментора още в началото. Известна част от CO2 ще се разтвори в мъстта, но едва ли ще е повече от грам на литър при атмосферно налягане и стайна температура.