Ами след икономическата част, дойде времето да се хвана с техническата и физическата страна на обновяване и ъпгрейд на оборудването ми. Имам доста въпроси относно кое, как, задължително ли е и тн. Исках да направя тази тема преди да почна да пробивам казани и окепазя нещо.
Значи засега съм си взел един казан 170 литра за варки около 100 литра краен материал. Имам помпа, термометър, базука филтри и пластинчат (30) чилър от китайците. Дреболии като кранове, маркучи др. ще се купуват след като знам точно какво трябва да направя.
1.Питам се, ще стане ли работата ако направя фалшиво дъно на около 3-4 см от дъното от разпробита ламарина? Подгрявам/варя с газов котлон Колос. Ако рециркулирам по време на озахаряването да избегна загаряния от долу а и да разпространя температурата адекватно навсякаде, ще стане ли или не? Ще изолирам казана и маркучите за да избегна загуба на топлина, дори и да трябва да припалвам за малко.
2.Разпробиване на казана: Има ли някакви оптимални параметри на колко трябва това и онова да е разпробитo - например за долния кран, за термометъра. Освен тия двете, другаде трябва ли да пробивам и за какво?
3. Взех си хоп-спайдер но не върши никаква работа. Майната му, 30-40 лева, все за нещо ще послужи.
НО! Как да се справя със cold-break и хмеловете при охлаждане? Нямам никакъв друг чилър а искам да смъкна температурата бързо до нивата, при които не се произвежда DMS, за което си мисля да рециркулирам докато още ври и така докато падне доколкото може да падне с чешмяна вода, да направя един уърпул и да го оставя така. Ако използвам базука филтъра, няма ли да се задръсти? Помага ли въобще при филтрирането? Питам защото тоя хоп-спайдър който се води 300 микрона пропусна голяма част от хмела навън а другата задръсти мрежата та чак вода не пуска и се наложи ръчно да върна хмела в казана за да може да изкара горчивото както трябва. Ако не ползвам филтър, няма ли да задръстя чилъра?
4. Идеи какви кранове, бързи връзки, маркучи да си взема? Колко и от кое? Много нещо изчетох, главата ми е компот с тия 3/4, 1/2 11/16 FFL MFL, баллок, кое за какво....Искам да избекна китайците за дреболии, че ги чакам по 3 месеца.
5. Ако нещо съм пропуснал и ще ми трябва, или нещо което съм замислил няма да стане и има по-добър начин, сега момента някой да сподели. Омръзна ми да губя цял ден за 25-30 литра във ферментатора, които чакам да станат на бира почти месец, и се изпиват за няколко дни.
6. На първо време като ферментатор мисля да ползвам един 120 литров food-grade бидон, който влиза добре в един стар хладилник, на който ще му регулирам температурата. Ако се справя добре, може и да е за постоянно.
За информация: имам познат, който се занимава със заварки и ламарини,и ми каза, че може да ми изработи всичко, разпробие всичко от неръждавейка, заварява и с аргон.
Задавам тия (тъпички) въпроси и описвам какво искам да направя и с какво разполагам, за да ме насочите в по-добра насока евентуално, а и да избегна грешки, с които вие сте се сблъсквали.