Мътна бира !!

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Мътна бира !!

Мнениеот kalin_72 » 13 Апр 2019, 00:46

Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но съм нов. :D :D :D

На 05.04.19 сложих в новия ми ферментатор (80л с канела на височина около 7 см над дъното) 60л. бира.
Днес е 13.04.19 и както се вижда от снимката бирата е доста мътна.
За съжаление ферментатора не е прозрачен, а капакът го запечатих доста странно и ме е страх да го махна, че повторно слагане няма. И така няма как да надникна вътре във ферментатора. Опасявам се че канелата е доста ниско и прихваща и от утайката. И затова бирата е мътна.
Малко инфо за рецептата: 12кг пейл ейл малц, хмелове Магнум и Чаленджър общо-120гр и дрожди Нотингам 27гр. Температура на ферментация 18-20 градуса. Захарността е паднала от 13 до 2.5. Бирата и негазирана е бомба, но е мътна.

ТА: Според вас защо бирата е мътна? Дали не е от ниското разположение на канела? Мисля в неделя да бутилирам. Да изчакам ли повече време да седиментират дрождите?
Благодаря предварително!! Наздраве!! :D
Прикачени файлове
57155036_417422592413006_1507576676727390208_n.jpg
kalin_72
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2019, 21:40

Re: Мътна бира !!

Мнениеот st_jivko » 13 Апр 2019, 10:53

Както си описал процеса,всичко е наред с ферментацията,която би трябвало да е завършила.7 см.
на канелката от дъното е достатъчно,стига да не е малък диаметърът на дъното на ферментатора.
Опитай да го повдигнеш откъм страната на крана така,че батакът да отиде на другата страна на
дъното.Другия вариант е откаляване за седмица.Но преди това би било добре да напълниш в същата
или по-тясна чаша от бирата и да я оставиш за 1-2 дена на студено,за да видиш дали се утаява.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Мътна бира !!

Мнениеот kalin_72 » 13 Апр 2019, 18:06

Утре ще отпечатам капака, за да видя вътре как е. Ако е прихващала канелата утайката, ще пълня със сифон.
Чашата на снимката след изпиване имаше утайка 1-2мм бяло - предполагам дрожди
kalin_72
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2019, 21:40

Re: Мътна бира !!

Мнениеот victoryvt » 14 Апр 2019, 16:10

На тоя етап - една седмица ферментация, бирата е нормално да е мътна.
Имаш още доста време преди да я окачествяваш.
Освен това , то е ясно че няма да е бистра като онази от магазина, тъй като не е филтрирана.
Като понавъртиш малко повече варки, опитай бистрене с желатин преди бутилирането и ще имаш максимално бистра домашна бира.
И все пак, акцентът на домашната бира не е в бистротата, а във вкуса и мириса.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мътна бира !!

Мнениеот kalin_72 » 14 Апр 2019, 22:30

Благодаря за помощта! :text-thankyoublue:
Днеска бутилирах биричката.
Наздраве!!
kalin_72
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2019, 21:40

Re: Мътна бира !!

Мнениеот st_jivko » 15 Апр 2019, 09:06

Добре си направил.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron