Здравейте,
искам да си направя сайдер, понеже на село имам останали много ябълки от есента, повечето са от зелените с леко кисел вкус, те вече са доста узрели и киселата жилка не се усеща. Мисля да ги изтисквам със машинката за домати (алектрическа) гледах един руснак да вади така сок. Да ги заквася с дрожди за сайдер които си купих от магазина. Видях в предната тема, за купения сок, че се търси захарност на сока около 12-14, ако я няма се добавя захар.
не съм чел цялата тема за HARD сайдера.
ето аккви стъпки мисля да направя
според мен са:
изцеждам сока,
пастьоризирам го (варя го)
заквасвам с дрожди
оставям да ферментира
разливам в бутилки като добавям малко дрожи и захар загазировка и затапвам
спазвам хигиена като при бирата, и следя захарност като при бирата.
благодаря