Направих една варка с такива портокалови корички:
https://bilki.bg/productv/1194/portokal ... kishi.html
сега отлежава и ще видим какво се е получило.
Рецептата е:
2 кг Пилзнер
2 кг Пшенични ядки (тъй наречените флейкнати)
40 гр Халертау 3,2% за 60 мин
80 гр от портокаловите корички за 10 мин
4 гр кориандър за 5 мин
WB 06 11.5 гр
Паузи:
50 за 15 мин
68 за 60 мин + 20 след кофти йодна проба
76
Варене: 75 мин
Ползвах и оризови люспи. Промиването мина доста добре.
Преди при такова съотношение на малцовете промиването траеше векове. Ако изобщо започне.
Основната ферментация мина на около 26 градуса във ферментатора. До сега не съм имал такава жега.
При бутилирането имаше страхотен аромат.
Начална плътност: 13 Крайна: 2
бутилирани 20 литра с 4 гр захар на литър.
Слагам по-малко захар понеже две пшенични варки ми направиха гашинг с нормалното количество захар.
С 3-4 гр трябва повече да отлежи, но после не излиза сама от бутилката.