Луната и бирата.

Модератор: Martin

Луната и бирата.

Мнениеот S.Dosev » 29 Мар 2019, 16:40

Преди време с един италианец се наслаждавахме на домашната ми бира и той сподели, че в тяхното семейство от 300 години правят червено вино по един и същ начин, като винаги се съобразяват с пълнолунието, обаче след 5-6 бири английският ми е като на латиноамерикански партизанин :) и не разбрах на какъв етап е важно да е пълна луната, може би при откаляване но не съм сигурен.Вчера чета на етикета на King Goblin, че е варена при пълнолуние.Ясно е, че луната оказва влияние на живите организми и на флуидите, но въпроса ми е дали някой знае какво точно е влиянието при производство на домашна бира и как бихме могли да го използваме за още по-добра бира :)
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Луната и бирата.

Мнениеот ultrashock » 29 Мар 2019, 16:58

Ти ме уби.....още един параметър, с който да се съобразяваме :angry-screaming: :angry-screaming: :angry-screaming:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Луната и бирата.

Мнениеот S.Dosev » 29 Мар 2019, 17:49

Аааа....чакай, чакай има още гледах един филм по discovery и там един руски учен твърдеше, че флуидите имат памет, експеримета беше следният пускат музика в близост до една кана с вода и след това установиха, че кристалната структура на водата се променя и се запазва в този си вид, втора фаза на експеримента на едната кана с вода пуснаха класическа музика а на втората heavy metal на първата кана под микроскоп се виждат едни изящни форми а на втората едни ръбати безформени чудеса (яката работа).Та извода беше, че флуидите приемат вибрациите около тях и ги предава, когато ги консумираме. Аз разбрах нещата така, сега ферментирам една APA взимам китарата :) и сутрин и вечер по едно блусарско парче свиря близо до ферментатора(тук жената вече ме мисли за тотално откачен) и очаквам........(докато пиша тоя пост и вече се чувствам напълно смахнат като руския учен) да стане една блусарска бира ;) на 13.04. ще взема от нея е ще кажете има ли BLUES в тая бира или не. Който опита от тази бира да не се чуди защо се чувства като изпаднал негър по делтата на Мисисипи..........руснака е прав............ :D
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Луната и бирата.

Мнениеот deuspld » 31 Мар 2019, 13:36

Макар да е малко в областта на метафизиката, италианският ти приятел не те е излъгал- при виното наистина фазите на луната оказват известно влияние. Виждал съм го на практика и макар да не вярвам лесно на подобни неща, наистина могат да се наблюдават подобни зависимости: съд с вино, зареден с бистрители по пълнолуние се избистря по-бързо, отколкото същото вино в друг съд и бистрено по друго време.
При бирата обаче не вярвам да има някакво значение- там динамиката на процесите е съвсем различна. Както казва колегата- още един параметър, с който да се съобразяваме. Не, мерси :)
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Луната и бирата.

Мнениеот Dejmos » 31 Мар 2019, 20:10

А ретроградния Меркурий къде го забравихме?

Майтапа на страна, Луната има влияние върху много процеси. Но ние трудно постигане повторяемост дори по отношение на температура и продължителност на отделните етапи... ако изобщо я постигнем. Така че Луната не ни е фактор.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Луната и бирата.

Мнениеот MadButcher » 01 Апр 2019, 12:57

Аааа, не само твоят италианец прави вино на пълнолуние!
Изображение
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Луната и бирата.

Мнениеот S.Dosev » 01 Апр 2019, 15:07

Именно този етикет ми привлече вниманието и се сетих за италианеца и неговият разказ за това как правят вино в тяхното семейство.След кратка справка в нета се оказа, че има и белгийски и абатски бири които се варят при пълнолуние, и единственото обяснение, което намерих е това: The full moon speeds up the fermentation process, shortening it to five days from seven, which adds extra punch to the beer without making it harsh, according to connoisseurs.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Луната и бирата.

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Апр 2019, 10:40

S.Dosev написа:Аааа....чакай, чакай има още гледах един филм по discovery и там един руски учен твърдеше, че флуидите имат памет, експеримета беше следният пускат музика в близост до една кана с вода и след това установиха, че кристалната структура на водата се променя и се запазва в този си вид, втора фаза на експеримента на едната кана с вода пуснаха класическа музика а на втората heavy metal на първата кана под микроскоп се виждат едни изящни форми а на втората едни ръбати безформени чудеса (яката работа).Та извода беше, че флуидите приемат вибрациите около тях и ги предава, когато ги консумираме. Аз разбрах нещата така, сега ферментирам една APA взимам китарата :) и сутрин и вечер по едно блусарско парче свиря близо до ферментатора(тук жената вече ме мисли за тотално откачен) и очаквам........(докато пиша тоя пост и вече се чувствам напълно смахнат като руския учен) да стане една блусарска бира ;) на 13.04. ще взема от нея е ще кажете има ли BLUES в тая бира или не. Който опита от тази бира да не се чуди защо се чувства като изпаднал негър по делтата на Мисисипи..........руснака е прав............ :D


Експериментът е на д-р Масару Емото, който пише по темата "паметта на водата"
Следващия път, когато правя NEIPA, ще надъня SLAYER до дупка, та белким хейзне добре и да си спестя част от хмела за сухото :lol: :lol: :lol:
Изображение
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Луната и бирата.

Мнениеот Martin » 09 Апр 2019, 10:57

Аз задължително си слагам саксийките с разсада на лютите чушки върху тонколоните и им пускам Slayer.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Луната и бирата.

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Апр 2019, 11:39

Martin написа:Аз задължително си слагам саксийките с разсада на лютите чушки върху тонколоните и им пускам Slayer.

и после хапваш Raining Blood :lol:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron