Преместих я в "Озахаряване".
Има поне един , който го практикува и според него поне няма проблеми - от Г.Оряховица е човека и си е напрравил подобие на Браумайстера и поради тази причина озахарява с цялото количество вода, тъй като по-редкия майш му допринася за по-добро циркулиране на течност през фалшивото дъно и помпата.
И на него съм му обяснявал че ензимите се разреждат и поне малко трябва да подкиселява за да свали пеха-то, но не поема
Твърди че всичко си му е наред и йодната проба излизала винаги и процеса не траел по-дълго време.
Но аз не съм бил там да видя
За ефективността и той е убеден че е по-ниска, но компенсира с малко повече малц.
Е, на конкурси не е пращал бира, де. Но съм му я пробвал, в общи линии нямам забележки.
Друго нещо е т.н. батч-спарджинг (batch sparging) - "пакетно промиване" - американците го ползват много често :
При него майшът се влива се наведнъж във всичката промивна вода, разбърква се добре и след лягане на леглото от трици се източва.
Ефективността е малко по-слаба, но се компенсира с повече малц (завишава се малца с около 10%, което като цена не е много - например за 20л варка е около 1-2 лв.)
Изисква се съдът за прецеждане да е доста по-голям, за да може да събере обема на триците + всичката промивна вода.
Предимството е че не се налага да се прави разпръскващо тяло (sparging arm) и от там - не се губи топлина.
Процесът е с една идея по-бърз, но пък в триците остава малко непромит екстракт.
Като друг недостатък е отново вдигането на пеха още при вливането на промивната вода.
Абе общо взето - методи има много, но колкото повече се отдалечават от класическите - толкова повече проблеми създават, а по-малко решават.