от byber » 28 Дек 2018, 16:08
vladimir.takov, това което аз знам е, че има бутилки за еднократна и за многократна употреба. Тези за еднократна са очевидно по-тънкостенни, личащо си от определено по-ниското тегло. Зависи и каква степен на газировка искаш. Аз съм правил газировка с 5 до 7 гр бяла захар на литър бира. Има калкулатори. В Brewersfriend например. Той казва, че със 133 гр захар за 20 литра при температура на бирата 21 градуса Целзий ще получиш 2,5 обемни единици CO2 в бутилковата бира. Обемната единица CO2 е мярка, която се използва главно в Америка. Една обемна единициа е 1 л СО2 на литър бира. Т. е. 2,5 обемни единици по 1,96 гр относително тегло на литър СО2 е равно на 4,9 гр/л СО2 в бутилковата бира. Или обобщено около 7 гр захар на литър бира за такава газировка. Различните стилове предполагат ралична газировка, но когато е за лична консумация, предполагам всеки газира според вкуса си, а не според стила, или ако не всеки, то повечето. За мен лично 5,5-6 гр захар на литър бира са перфекни. Или казано в малко по-широки граници от 5 до 6,5 гр захар става. И накрая да се върнем на бутилките. Ако ферментацията е приключила към момента на бутилирането, с толкова захар (5-6,5гр) смятам че няма значение какви бутилки ще се използват.