Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2018, 09:31

Във ФБ групата видяхме за какво става въпрос, интересно ми беше дали си използвал хоп спайдър или нещо друго, в което да слагаш хмела по време на варенето?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 07 Ное 2018, 10:59

Не, не съм използвал нищо, директно хмелът в пивната мъст :) Резултатът е от една страна увличане на всички утайки от белтъци, от друга страна лесно се прецеди през жълтата торба :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 24 Юни 2019, 09:10

Бая време не съм писал в темата, дай нещо да драсна :D Вчера варих ПРОСТО ЕЙЛ. Защо просто, ами защото си е чиста проба сбирщайн по отношение на хмелове, които така или иначе трябваше да се изчистват. Стил - НЯМА, очаквания - НЯМА, каквото стане :D
- Малц: Общо 7 кг.
- 5 кг. Гръцки Пейл Ейл;
- 0,5 кг. Шато Бискуит;
- 0,5 кг. Шато Кара Рубин;
- 0,5 кг. Шато Арома;
- 0,5 кг. Шато Кара Голд;
Озахаряване - 21 литра вода, паузи:
- 65-66 гр. за 45 мин.;
- 72 гр. за 15 мин.
- 76 гр. Машаут
Йодна проба перфектна!
Промиване с вода на 78-80 гр. до събиране на 37-38 литра на 11 Брикс преди варенето
Варене много бурно 90 минути, охмеляване:
- 50 мин. преди края - 20 гр. Магнум 14,6% АА;
- 5 мин. преди края - 40 гр. Голдинг 4,8% АА;
- 5 мин. преди края - 50 гр. Щирин Драгон 5,2% АА;
- 5 мин. преди края - 50 гр. Джарило 11% АА.
След варенето 28-29 литра на 13,5 Брикс, ИБУ 40-45 по калкулатор, цвят Амбър.
Заквасване със стартер на Квейк (Марчев ми прати, да е жив и здрав)
Днес сутринта клапана "звънти" при околна температура 27-28 гр.
Прикачени файлове
64837637_688509174933396_1948404702580310016_n.jpg
65470393_1100209260168129_3448384728917344256_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 28 Авг 2019, 13:36

Бирата стана добре и се изпи :) Трябва да отбележа, че в началото беше много мътна, но с добавяне на желатин и отлежаване на студено, стават чудеса :D
Прикачени файлове
69527674_2296709467309071_2025208188235677696_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 28 Авг 2019, 13:59

С наближаването на Есенния празник, беше време да забъркам нещо. Затова на 25.08.2019 реших да сваря, бира която ще обознача като IPA, но ще видим какво точно ще се получи.
Рецепта:
Малц Общо 8 кг.
- 5 кг. Гръцки Пейл Ейл;
- 2 кг. Шато Пейл Ейл;
- 330 гр. Шато Караклер;
- 330 гр. Шато Аби;
- 330 гр. Шато Кристал;
Озахаряване 1/3
- 45 минути на 65 гр.
- 15 минути на 72 гр.
- машаут на 76 гр.
Промиване с вода над 80 гр. до достигане на 35-37 литра на 14.2 Брикс преди варене.
Варене общо 90 минути, с добавяне на хмел както следва:
- 50 минути преди края - 25 гр. Nugget 9,8% AA;
- 20 минути преди края - 20 гр. Summit 14,3% AA;
- 15 минути преди края - Ирландски мъх;
- 5 минути преди края - 100 гр. First Gold 9,2% AA;
- 5 минути преди края - 100 гр. Centennial 8,5% AA.
След варене 28-29 литра на 15.4 Брикс и IBU около 60.
Заквасено с министартер на Квейк, като преди да го вложа в основната мъст беше много активен. В резултат на това 3-4 часа по-късно клапана си бълбукаше равномерно.
Днес около 3 дни след заквасването добавих 100 гр. хмел Mosaic за сухо охмеляване в хопър и във ферментатора. Идеята ми е бирата да замине в кегове, като малко преди Есенния празник да добавя един хопър с хмел директно в кега за двойно сухо, като засега смятам това да стане с хмел Falconer,s Flight.
Прикачени файлове
69464406_531231854280432_6835025437484122112_n.jpg
Бирата преди заквасването
69321635_512292579332308_7696108351028985856_n.jpg
Бирата позеленя, след като добавих 200 гр. хмел 5 минути преди края на варенето
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 12 Сеп 2019, 09:10

Бирата се получи добре според мен. На 3-тия ден след началото на ферментацията сложих 100 гр. Мозаик в хопър за сухо. Квейка свалиха до около 2.8 Брикс след ферментация (и след корекция естествено), което прави 6.8% ABV. В момента се газира в кеговете, като от време на време я пробвам (всеки ден :D ) да видя кога ще ми хареса газировката. Благодарение на Стоян ще пробвам в кега, който е за Есенния празник няколко милилитра от "екстракта чудо" на хмел (да е жив и здрав и Виктор, че зарежда такива благинки), вместо допълнително сухо охмеляване. Ще видим какво ще се получи и ще го изпием на 28-ми живи и здрави :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Ное 2019, 14:59

Вчера реших да закривам пивоварния сезон на открито с една варка в стил Американски стаут :)
Рецепта:
Малц: общо 8 кг.
- Гръцки Пейл Ейл - 5 кг.
- Гръцки Мюних - 0.9 кг.
- Шато Бисквитен - 0.5 кг.
- Шато Спешъл В - 0.5 кг.
- Шато Арома - 0.4 кг.
- Шато Кафе - 0.350 кг.
- Шато Шоколад - 0.350 кг.
Озахаряване 1/2.5 с 20 литра вода, с добавени към нея: Калциев Хлорид 3.5 гр, Калциев Карбонат (Тебешир) , 4 гр. и Калциев Сулфат (гипс) 2.5 гр.
- 66-67 гр. за 45 минути;
- 72 гр. за 15 линути
- Машаут на 78 гр.
Промиване с по-топла вода на над 80 гр., защото беше студено навън и много бързо падаше температурата до събиране на около 35 литра преди варенето. За съжаление забравих рефрактометъра и действах малко на "тъмно" по отношение на захарността.
Варене бурно 90 минути, с добавяне на следните порции хмел:
- 50 минути преди края 25 гр. Нъгет на 9,8% АА
- 15 минути преди края Ирлански мъх на око, около 1 супена лъжица;
- 5 минути преди края 110 гр. Съмит на 14,6 % АА;
- 1 минута преди края 70 гр. Сентениел 8,5 % АА.
След варенето около 28-29 литра на 14 Брикс, като по калкулатор между 50 и 60 ИБУ.
Заквасено с прясна дрождева утайка на US 05, като на сутринта ферментацията си течеше нормално.
Очаквах малко по-голяма начална захарност, но поради факта, че не успях да я контролирам, явно съм промил малко повече. Отделно мисля, че имам 1-2 литра отгоре и сметките пак са точни :) Очаквах по-ниска температура в коридора, но това е положението, ще видим дали ще се отрази на вкуса. (мазето ми е зарито и не мога да стигна до хладилника с температурния контрол :D ) Мисля да кегирам и след като се газира и отлежи добре ако сметна, че аромата започва да избледнява, ще добавя хмелни капки Каскейт. Целта е да се използват американски хмелове, но такива, които не са доминиращи, като например Цитра, Мозаик, Екуанот и др. Ще докладвам за резултата :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот GunGod » 19 Ное 2019, 11:17

Добър избор, подходящ и за шопската среща и за идващото време че и за конкурса догодина. ;) Гледам две поредни бири вариш с еднакви хмелове, любими?
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 19 Ное 2019, 12:06

А бе любими, чистя каквото е останало :D Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане :) Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот GunGod » 19 Ное 2019, 13:14

Моя грешка 20B няма да го има в конкурса догодина.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron