Варене по метода BIAB

Модератор: Martin

Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2018, 10:35

Здравейте,
С цел за по-лесно търсене, правя нова тема за метода BIAB (Brew-in-a-Bag) или казано на български - варене в торба. Вече имам опит от 1 варка, но нямам наблюдения за самият резултат като качество на готовата бира, за което ще пиша по-късно. Според първоначалните наблюдения - бирата е ок, но мисля че е все още рано да го потвърдя.
Рецептата, която ползвах е тази: viewtopic.php?f=24&t=3401&start=250#p19732 и няма да я описвам отново.

И сега за самата процедура:

Заложих на BIAB NO SPARGE, всичко в един съд, използвах торба за BIAB от Aliexpress(ето тази), леко модната, като ми я подсилиха с ленти, които завършват с дръжки, за да може да се повдигне.
За този метод не е нужен отделен съд за вода с промиване, а цялото количество вода, което е горе долу 1:7( т.е. цялото количество вода - за озахаряване(1:3) и за промиване(1:4)) се загрява в основния съд.
В моя случай - подгрях около 56 литра вода до 71 градуса, сметнато с калкулатора на BF за 8 кг малц.
След като достигнах целевата температура, сложих и малца (8кг в случая) като разбърквах докато го изсипвам.
Съда е изолиран и оставих така за около 45 минути, като периодично разбърквах. Реално температурата падна с 1-2 градуса, за тези 45 минути.
След това повиших до 72 градуса с бързовара, това малко ме озори, тъй като ме беше страх да не стопя торбата с бързовара, но някак успях. Тук това което колеги дадоха като идея е първо да се извади торбата с малца и след това да се подгрее до 72С или вторият вариант е да се използва RIMS (в случая имам такава система, която не ползвам в момента).
Тази варка разчитах на късмет и подгрях с бързовар, като гледах да не докосвам торбата.
Mashout пропуснах, тъй като при този метод няма промиване и не е необходим.
След като излезе йодната проба, повдигнах торбата изцедих и започнах да подгрявам за варене, а торбата оставих да се доизцеди и след около 30 минути, когато започна да ври добавих и това количество бирена мъст(4-5 литра).
За тази стъпка най удачно е да се измили някаква стойка, на която да се закачи торбата и да се изчака да се оцеди хубаво, докато вече започва вареното. За такава стойка ще помисля по натам, вече имам идеи.
Нататък процедурата е ясна - след като започне варенето се слагат хмелове на определените минути според рецептата, потапяне на серпентина за дезинфекция, охлаждане, whirlpool, след това преливане към канти/ферментатор с тръба на Вентури за аериране през hopspider(като филтър).

В крайна сметка, мисля че като за първи опит с BIAB, резултатите са приемливи, въпреки че могат да се подобрят:
Екстрактивност 55%
Ефективност 70,5%
Гледах, че колеги ползващи този метод постигат до 85% ефективност, като за целта мелят малца много фино. Друг вариант е да се промива, но, това вече се доближава до стандартния метод.

Мисля да направя още една такава варка, инвестицията ми не е голяма, реално купих само торбата за 10$ и ако резултатите са задоволителни, ще сглобя стойка за BIAB.

Недостатъците на този метод с по-голямото количество малц което се използва за постигане на същия резултат, но имайки в предвид цената на малца, не е болка за умиране. За варки(40-50 литра) съм изчислил приблизително(от калкулаторите на BF), че ще ми струва около 2 лв. повече(0,6-0,75 кг малц разлика).
Предимствата: по-малко съдове, съкратено време (пивоварния ден ми приключи за под 5 часа със миенето), по-малко следене на температури.

Мисля, че метода е подходящ за хора с ограничено пространство и търсещи по-бюджетни решения спрямо 3 съдова система.
Хубаво ще е и други колеги ползващи метода да споделят опит.
Последна промяна ultrashock на 31 Окт 2018, 14:08, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот shadcsm » 31 Окт 2018, 12:46

Бих ти предложил да хвърлиш 2-3 литра подгрята вода в/у торбата докато се цеди в отделната кофа. Ще спечелиш още някой друг отмит захар. Аз лично използвам ел. каната за вода.
Последна промяна shadcsm на 31 Окт 2018, 16:09, променена общо 1 път
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2018, 13:03

На колко градуса подгрята, 78?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот shadcsm » 31 Окт 2018, 16:08

Завирам я, после добавям малко студена вода до 78 и промивам директно от каната.
Бързо, лесно и някой друг % екстрактивност :)
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот alvinator » 31 Окт 2018, 16:21

Може би ще е добре някой по-запознат да разкаже за ползите от паузата на 72 градуса и доколко е фатално да се пропуска. Аз не я правя (вече). В бирите ми има достатъчно други неща, които искам да фиксна, така че тези фини настройки извън еднотемпературното озахаряване в диапазона 65-68, не ме касаят към момента :)

Според мен цялата идея на NO SPARGE технологията е оптимизация (омързеливизация :D ) на поносима цена. Да, ефишънсито малко пада, но половин/един килограм малц със сигурност струва по-малко от един час труд.
В момента, в който започнеш да правиш паузи, да включваш римс-а и т.н., процесът заприличва на стандартен, в който просто ползваш мрежата на торбата вместо фалшиво дъно (например).

Нещо по-различно случва ли се по време на ферментацията и след това, което да можем да залепим на no sparge метода?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот G.Andonov » 01 Ное 2018, 18:05

ultrashock написа:... За тази стъпка най-удачно е да се измисли някаква стойка, на която да се закачи торбата ...

Аз също мислех за стойка, но засега се отказах да правя защото използвам следната хитрина:
  • Изваждам торбата от казана и я слагам в пластмасова кофа (мисля че е 32L. Доста от вас ползват такава за ферментор)
  • Слагам кофата на земята и да е зад облегалката на здрав дървен стол. Повдигам торбата на няколко cm от дъното на кофата и я завързвам за облегалката на стола.
  • ... и чакам да се оттече :-)
Предимства на метода:
  • Изключително бързо и удобно.
  • Чиста работа! Торбата е в кофата. Нищо не тече навън.
  • Трябва ти само един стол. Единственото допълнително оборудване е 1m въже.
Нямам снимки, но ще направя при следващата варка.
Аватар
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2018, 18:30

Аз точно това направих, но кофата ми е малка(20л) и торбата стърчеше отстрани. Ще го помисля още малко :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот NasoD » 18 Дек 2018, 11:32

Здравейте ,
нов съм в пивоваренето.Интересно ми е какво количество най-много сте варили с торба.С жената си направихме един експеримент с 50 л. варка , с 12кг малтц. Изкарах 14 плато(очаквах повече). Торбата е от тензух 2 ката(жената удари по 3 шева за здравина). Немога да преценя колко тежеше мокрия малтц, но като извадих торбата очаквах анкера от тавана да се откачи и да пльокне в казана. За щастие всичко мина без аварии :D
Прикачени файлове
bag.jpg
IMG_20181217_201415.jpg
Аватар
NasoD
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Дек 2018, 14:31

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот dr_slavov » 18 Дек 2018, 12:39

Ако си изкарал 50 литра мъст с 14Р от 12 кг малц, е 73% ефективност. Което за новобранец с торба, си е много добър резултат.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 18 Дек 2018, 14:17

Направо си супер. При мен нещата са подобни, последния път се получи следния резултат:
10.5кг малц;
11Р начален екстракт;
54 литра краен продукт;
73% ефективност.
Бирата трябваше да е с по-високо плато, но промих с повече вода (грешни измерване) и затова имам 11Р.
При BIAB има два метода - с промиване или без промиване. Първия път варих в малкия казан и ползвах метода без промиване, което доведе до малко по-малка ефективност при съотношение вода/малц - 1/7.
Втория ми BIAB опит направих с промиване, като заложих за майшуването 6/7 и за 1/7 вода за промиване. Обаче обърках и вместо 1/7 промих с двойно количество.
Все още търся читав калкулатор за смятане на водата за майш и промиване при BIAB.

И аз закачих кука на тавана с карабинер, нямах макари тогава и вдигането беше доста тегаво. Сега по препоръка на колеги от ФБ групата малц, вода и хмел си купих две блок макари(ето тези), но все още не съм ги тествал в реални условия, но закачих тежест и физиката си е физика - намалява теглото около 4 пъти. Макарите се взимат според размера въже, моето е 10мм и взех от по-големите, но разликата е само в улея за въже, иначе са малки и компактни.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта

cron