В събота реших да варя, за да има нещо тъмно от крана по празниците. Спрях се на рецептата на Владо и Пламен, тъй като споделената с мен бира много допадна:
Пернишки кюмюр, сиреч СтаутЕстествено я scale-над според количеството, което исках ~ 2 канти. Ето и самата рецепта (
BF LINK):
Title: BIAB Пернишки кюмюр, сиреч Стаут (RifayBrew) (v23)Brew Method: BIAB
Style Name: American Stout
Boil Time: 70 min
Batch Size: 41 liters (fermentor volume)
Boil Size: 45 liters
Boil Gravity: 13.8 °P
Efficiency: 77% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 15.1 °P
Final Gravity: 2.7 °P
ABV (standard): 6.68%
IBU (tinseth): 31.68
SRM (morey): 41.53
FERMENTABLES:
5.1 kg - Belgian - Pale Ale (47.2%)
2.2 kg - Belgian - Munich (20.4%)
1.1 kg - Belgian - Special B (10.2%)
1.1 kg - Belgian - Biscuit (10.2%)
0.8 kg - Belgian - Chocolate (7.4%)
0.3 kg - Belgian - Roasted Barley (2.8%)
0.2 kg - United Kingdom - Oat Malt (1.9%)
HOPS:
60 g - Hallertau Blanc, Type: Pellet, AA: 9, Use: Boil for 60 min, IBU: 31.68
MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 45 min, Amount: 48 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 15 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout
OTHER INGREDIENTS:
1 tsp - Baking Soda, Time: 0 min, Type: Water Agt, Use: Mash
5 g - Irish Moss, Time: 5 min, Type: Fining, Use: Boil
YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 27 C
Варката я правих по BIAB метода с около 10 литра вода за промиване само, за по-голяма ефективност. Като цяло има безпроблемно и като време ми отне 4-5 часа. Дрождите засях в събора следобед и неделя сутринта вече бяха супер активни. Този път с белгийските хмелове постигнах 77% ефективност, което за BIAB е повече от доволно. Началната плътност: 15P, колко и целях. Интересното е че рефрактометъра, макар и калибриран с дестилирана вода показва около 14Р, а захаромера, на който съм по-склонен да вярвам - 15Р. За пръв път измервам PH. След като добавих малца във водата за майшуване, измврих около 4.5ph, добавих 1 ч.л. сода бикарбонат и се вдигна на 5,5ph и така оставих. В момента ферментира в кантите и с залепен термометър за неръждавейката показва 28-29 градуса, при околна 22-23 градуса.
Ето и няколко снимки: