Причината е високата захарност и от там натрупания алкохол, който инхибира дивите дрожди и те спират да ферментират.
Точно на около 7% по захаромер спират. (От 25-26 начални)
Затова, а и не само - за ракия се гласи материала да е на 20%, не повече.
Решение 1 : (понеже е за ракия) - разреждане с вода за да довършат ферментацията дивите дрожди. Така ще има повече материал за в казана, но ще е по-слаб на алкохол.
Колко вода ? Ми колкото сте щели да влеете ако сега беше момента преди ферментацията.
Решете уравнението :
захари
----------------- = 0.24
захари + вода
или захари/400=0.24 от там захари=96кг. , вода=304кг.
следва :
96
----------------------------------- = 0.2
96 + 304 + вода–за–доливане
вода–за–доливане до 20% = 80л.
Крайния материал за в казана ще е 480кг. и може да промени схемата и броя на дестилациите в един или повече казани.
Решение 2 :
Рестартиране на спрялата ферментация с дрожди за трудна ферментация и активатор.
Дрождите са всякакви винени, които издържат и на висок алкохол.
Най-удачни са тези от щама Bayanus : В моя магазин са - Vitilevure B, DV10 , KD
Активаторът е ДАФ, или Фосфат Композе, или най-новото - Нутрисел Старт (то съдържа и ДАФ, и Тиамин и дрождеви обвивки богати на азот)
Действа се така : дрождите се рехидратират както обичайно в 1:10 топла вода, след 20 мин. се добавят в кофа от материала, добавя се малко активатор (колкото за 10л.) и след като шупнат и се види активност - се вливат в общия материал като се оставят без бъркане на повърхността, добавя се и останалия активатор в дълбочина и след като се появят признаци на ферментация се разбърква всичко за хомогенизация.
Байануса издържат и ферментират и на температури под 10гр. !
Но оптималната темп. е 20гр.
Особено като се има пред вид повишения алкохол и бедната на нитро-съединения среда.
Трябвало е още преди ферментацията да се подходи отговорно - да се купят и вложат подходящите културни дрожди, а не да се търси спасение от един предизвестен провал.
Диви дрожди ферментират както си искат и максимум до 20% захарност. Това е !
Относно маята за хляб, аз лично досега не съм намирал такава, която издържа до 18% алкохол.
И при нея ферментацията ми е запецвала на около 7%. Но пак казвам, не съм пробвал много видове.
И последно, само да ме се окаже че колегата ракиджия е мерил с рефрактомер
Много ясно че с рефрактомер ще се измери 6% при напълно свършила ферментация. След корекцията ще излезе че показанието на захаромера би било -2% (0.9995 по SG)