Модератор: Martin
Foreigner написа:Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...
ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.
damyan_rm написа:ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.
2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта