Васко (Ръжев), спиш , Васко
Отделената за газировка пивна мъст е точно от същата, която е след варката. Просто не влиза цялата във ферментатора , а около 5-10% се оставя за после.
И да, и аз обикновено ползвам тази от прецеждането на утайките в казана. Понякога е по-малко, понякога е точно колкото трябва.
Ако е по-малко, вземам от ферментатора преди да съм вложил дрождите.
Тубичката с неферментиралата мъст я държа в един фризер, пригоден за хладилник (на около 3гр. Целзий) и досега не е имало случай да се развали.
В кеговете ако газирам с мъст добавям около 5л на 100л. вместо 10, защото така кегът е слабо газиран, но държи дълго време на стайна температура.
Преди да го вкарам в кегератора за пиене - го надувам принудително за един ден и така вдигам още малко газировката.
Ако го газираш с 10% пивна мъст (или 7-8гр/л/ захари) после на кегератора започва много да се пени и накрая на изпиването вече е само пяна.
Ако обаче ще пълниш бутилки от кега - тогава си трябва да е добре газиран, даже малко повече, защото при пълненето все пак се загубва малко от газировката.
И пълненето е добре да е на около 5 градуса температура на бирата, при по-високи температури много се разпенва.