ultrashock написа:Все пак използваш два съда значи. Американците са по-мързеливи - в един съд озахаряват и в същия варят след това. Може би си се получило директно в казана за варене, като му се направи необходимата изолация.
Струва ми се, че този метод би бил по-продуктивен ако рециркулираш докато озахаряваш.
Дилемата беще следната:
С торба директно в казана (типичен BIAB) щях да спестя един съд (40 лв. еднократно за хладилна кутия) и преливането (3 мин). Но щях да се занимавам с изолиране, мерене на температури, нагряване, бъркане и прочие - което си е цял час внимаване и наглеждане.
С торбата в хладилна кутия си спестявам цялата дандания с поддържане на температурата, но пък остава необходимостта от казан.
Като прецених + и -, реших да се спра на кутията. Честно казано, писна ми да наглеждам постоянно температурата при озахаряване. Който ползва торба, знае че температурата е различна в различни части на съда - под торбата, в нея, отстрани, в средата и т.н., съответно нагряването и бъркането е досада.