от ВескоВарна » 17 Авг 2018, 17:02
Взимането на начална проба от леко смлени сини сливи без добавена вода и захар не е лесно ... и все пак показа нещо като 16%.
Другите така или иначе ще ги варим утре.Там показва 5%, но понеже е смесена джибра и незнам началната стойност не знам колко е с корекцията. Баща ми упорито отказва да ползва дрожди, а имаме договорка да не му се бъркам при ракиите.
Все пак ще си сваря гроздова когато узрее асмата. Дайте насоки каква начална захарност да целя, колко крайна да очаквам по рефрактомер, колко време да очаквам да продължи ферментацията?
Предпочитам да не слагам много захар, ще се вари в казан без сухопарник и ще се прави втора варка. Ще купя и малко мускат за аромат.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.