Този уикенд бе ред на поредната варка. С цел да намаля съдовете за миене и да съкратя времето, реших да изпробвам метода BIAB no sparge.
Ето рецептата (
BF LINK)
BEERXML:
)
Title:
BIAB OneHop APA (RifayBrew)Author: RifayBrew
Brew Method: BIAB
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 40 liters (fermentor volume)
Boil Size: 46 liters
Boil Gravity: 9.8 °P
Efficiency: 70% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 11.2 °P
Final Gravity: 2.0 °P
ABV (standard): 4.89%
IBU (tinseth): 42.06
SRM (morey): 5.38
FERMENTABLES:
7.4 kg - German - Pale Ale (92.5%)
0.2 kg - German - CaraMunich II (2.5%)
0.2 kg - German - CaraAmber (2.5%)
0.2 kg - German - Carapils (2.5%)
HOPS:
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 60 min, IBU: 24.98
20 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 20 min, IBU: 12.1
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.98
200 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Dry Hop for 4 days
MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 45 min, Amount: 56 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout
OTHER INGREDIENTS:
5 g - Irish Moss, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Boil
5 g - Gelatin, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Secondary
YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 25 C
Понеже заложих на BIAB NO SPARGE, всичко в един съд, използвах торба за BIAB от алито, леко модната, като ми я подсилиха с ленти, които завършват с дръжки, за да може да се повдигне.
Първо подгрях около 56 литра вода до 71 градуса, сметнато с калкулатора на BF (това е 1:7 спрямо малца, т.е. цялото количество вода - за озахаряване и за промиване) .
След това добавих малца, разбърках хубаво и оставих така за около 45 минути, като периодично разбърквах. Реално темепратурата падна с 1-2 градуса, което е добре. След това трябваше да повиша до 72 градуса с бързовара, това малко ме озори, тъй като ме беше страх да не стопя торбата с бързовара, но някак успях. Ще трябва да помисля за този момент допълнително.
След като излезе йодната проба, повдигнах торбата изцедих и започнах да подгрявам за варене. През това време оставих торбата да се доизцеди и след около 30 минути, когато започна да ври добавих и това количество бирена мъст.
Нататък процедурата е ясна - хмелове на определените минути, потапяне на новите серпентини за дезинфекция, охлаждане, whirlpool, след това преливане към кантите с тръба на Вентури за аериране през hopspider(като филтър).
Използвах дрожди(Kweik) от предишна варка, които подготвих като преварих малко от пивната мъст преди варенето, охладих до 25 градуса, добавих дрождите и оставих да се подхранят, докато дойде време за засяване.
Ферментирането директно в канти е много удобно, защото след като сложих дрождите и капака, можеш лесно да ги подмяташ наляво-надясно, да ги търкаляш за допълнително аериране. Освен това е гарантирано, че няма да изпуска ферментатора от някъде и ще мога да си следя бълбукането
Реално се активираха 2 часа след засяване, а на сутринта бяха картечница.
В крайна сметка, мисля че като за първи опит с BIAB, резултатите са приемливи, въпреки че могат да се подобрят:
Екстрактивност 55%
Ефективност 70,5%
Гледах че колеги ползващи този метод постигат до 85% ефективност, като за целта мелят малца много фино.