По коледните празници ми подариха оборудване за лесно правене на бира с малцовите концентрати. И аз се захванах всеки месец да правя бира с по един бирен кит. Купувам си китовете от birata.net и като цяло резултата ме задоволява. Но се натрупват въпросчета, на които немога да намеря задоволителен отговор. Ясно е, че това е сериозно пивоварско начинание, но за сега ме забавлява и живата боричка ми харесва.
1. Каква е трайността на тази бира? За сега имам бутилки максимум от януари и все още са си читави. Но докога ще е това и доколко зависи от начина на съхранение - вече температурите наближават 30 градуса и това сигурно би могло да скапе работата. Но пък да влача постоянно пълнени стъклени бутилки до мазето и обратно би ме отказало от начинанието.
2. Може ли да се втвърди утайката в бутилките? По принцип не харесвам, когато утайката размъти цялата бутилка и затова сипвам внимателно в чашите и изхвърлям малко количество бира от дъното. По тази причина и всички бутилки се съхраняват и охлаждат изправени. Има ли някакъв чалъм тази утайка с времето да се втвърди, така че да не се налага толкова внимателно да се пазя от нея?
3. Има ли начин да се намери точното съдържание на бирените китове? Уж вече всичко, което се продава, е с етикети със специялни изисквания за описание на съдържанието. Но в този случай нямаме такива подробности. Отделно какъв е градуса алкохол, който се получава - няма информация. Сигурно по количеството захар, която се добавя, ще може да се изчисли, но очаквах да е указано на етикета. Както и други съставки и вещества, които са забъркани вътре.
4. Какво ще стане, ако вместо захар ползвам мед? Понеже дозата е 1 кг. захар при първата ферментация, с колко мед може да се замени?