В неделя дойде ред пак да се бърка лагер
Подариха ми 500 гр. Жатец (SAAZ) от Чехия и реших да не го бавя, защото хмела беше 2016г. Рецептата за Чешки Премиум Пейл Лагер:
Общо 6 кг. Малц
- 4.4 кг. Шато Пилзнер;
- 1.4 кг. Шато Кара Клер;
- 0.2 кг. Шато Мелано;
Вода чешмяна самоковска за озахаряване 1/3, 18 литра, при смесване pH 5.7, коригирано с 3 мл. млечна кисена до 5.23.
Озахаряване стандартно:
- 66 гр. - 45 минути;
- 72 гр. - 15 минути, йодна проба перфектна;
- 76 гр. - Маш аут.
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на 35 литра пивна мъст преди варене на около 10 Брикс.
Варене бурно 60 минути, охмеляване както следва:
- 50 Мин. преди края 50 гр. Жатец 3.43 % АА (обаче тъй като е 2016 го смятах 3%);
- 25 Мин. преди края 50 гр. Жатец;
- 15 Мин. преди края половин супена лъжица Ирландски мъх;
- 5 Мин. преди края 100 гр. Жатец;
- 3 Мин. преди края 150 гр. Жатец;
- 1 Мин. преди края 150 гр. Жатец;
След варенето 28 литра на 11.6 Брикс, ИБУ 45-50, охладено до под 20 гр. и заквасено с Мини стартер дрожди STRAIN: 2002-PC GAMBRINUS STYLE LAGER, за които благодаря на Мартин Марчев!
В момента ферментира при нагласена температура в хладилника 10-12 гр.
Бая хмел е това за количеството бира, на дъното на тенджерата имаше 4 пръста утайка от хмел! Просто бях решил целия да го ползвам, ще видим крайния резултат