Днес беше отредено да забъркам един Вайцен за сватба
Бях си забравил рефактометъра и се наложи да го карам "на сляпо". Отделно в паузите докато чаках да се грее водата и да се озахарява, майка ми се погрижи да не ми е скучно ("Я вземи сцепи тия дърва, докато се мотаеш
). Та рецептата
Малц, общо 7,5 кг.
- Пилзнер 4,2 кг.
- Пшеница 3 кг.
- Меланоиден 0,3 кг.
Озахаряване 1/3 със следните паузи:
- 65 гр. за 45 минути;
- 72 гр. за 15 минути (йодна проба ОК);
- 78 гр. машаут
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на количество преди варене 30-32 литра мъст.
Варене 60 минути доста бурно;
Хмел:
- Магнум 14.6% АА, 15 гр. на 40 минути преди края;
- Ирландски мъх на 15 минути преди края;
- Халертау Херсбрукер 2.3% АА, 40 гр. на 5 минути преди края;
Заквасено около 27 литра на 13 Брикс и отделено 1.3 литра за газировка (ще бутилирам около 20 литра, другото ще кегирам).
Дрожди: Bavarian Wheat M20 - Mangrove Jack's Craft Series 10 гр. само леко рехидратирани.
Външна температура 24-25 гр., в момента очаквам да стартира бурната ферментация