Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 19 Апр 2018, 17:24

Бутилките от стаута свършиха, утре на конкурса ще разлеем и кега :) Добре се получи в крайна сметка, но за в бъдеще ще си запиша, че Салвията трябва да се намали да кажем на половина, защото взема превес в бирата. На мен лично и така ми харесва, но за хора, които не обичат билки, може да им дойде натрапчива. Наздраве ;)
Прикачени файлове
30581899_1777684105601194_7947612234199334912_n.jpg
Готовия стаут с градиснки чай "Салвия"
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 24 Май 2018, 22:55

Днес беше отредено да забъркам един Вайцен за сватба :) Бях си забравил рефактометъра и се наложи да го карам "на сляпо". Отделно в паузите докато чаках да се грее водата и да се озахарява, майка ми се погрижи да не ми е скучно ("Я вземи сцепи тия дърва, докато се мотаеш :roll: ). Та рецептата :)
Малц, общо 7,5 кг.
- Пилзнер 4,2 кг.
- Пшеница 3 кг.
- Меланоиден 0,3 кг.
Озахаряване 1/3 със следните паузи:
- 65 гр. за 45 минути;
- 72 гр. за 15 минути (йодна проба ОК);
- 78 гр. машаут
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на количество преди варене 30-32 литра мъст.
Варене 60 минути доста бурно;
Хмел:
- Магнум 14.6% АА, 15 гр. на 40 минути преди края;
- Ирландски мъх на 15 минути преди края;
- Халертау Херсбрукер 2.3% АА, 40 гр. на 5 минути преди края;
Заквасено около 27 литра на 13 Брикс и отделено 1.3 литра за газировка (ще бутилирам около 20 литра, другото ще кегирам).
Дрожди: Bavarian Wheat M20 - Mangrove Jack's Craft Series 10 гр. само леко рехидратирани.
Външна температура 24-25 гр., в момента очаквам да стартира бурната ферментация :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот MadButcher » 29 Май 2018, 14:30

Ще се приеме ли тоя вайцен на такова мероприятие с разнородни гости исвикнали с вкуса на масовото производство, щото вайсбирата не е много популярна в България, макар и Болярка да имаха превъзходна преди години.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 29 Май 2018, 15:13

Моите наблюдения са, че от 10 човека, 8 харесват вайцен. Особено това е видно при дамите, които масово не харесват бирата заради горчивината. В случая младоженецът си поръча вайцен, така, че не съм мислил аз какво да сваря :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ultrashock » 29 Май 2018, 15:43

И аз правих Вайцен за сватба и имаше голям интерес. Е IPA-та беше много по-добра, но го забелязаха само тези, които разбират :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот peshcobg » 02 Юни 2018, 17:28

И аз правих бира за една сватба (American Pale Ale, Honey Red Ale и Black IPA) и се хареса много, без хората много да питат какъв стил е :D
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 02 Юни 2018, 20:18

Днес бутилирах вайцена. Странното беше, че от 13 плато е свалило едва до 4.7! Калибрирах рефрактометъра преди измерването и самото то се виждаше добре (8 преди корекция). Иначе на вид и вкус е типичен вайцен. Мога да кажа, че тези дрожди са по-добри от WB-06, но отстъпват на Вайщефана. Ако някой иска да ги пробва, съм промил и заделил 3 буркана. Работят добре, горна температурна граница 30 гр., бърз старт и бързо приключване на ферментацията, не вдигат много пяна като Вайщефан и работят сравнително чисто (няма много боклуци след ферментацията). 20.5 литра в бутулки, газировка с отделена пивна мъст и около 7,5 литра в кег, да има да си точа :) Доволно!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот petiomalchev » 02 Юни 2018, 23:43

Иска ми се да ги пробвам тези дрожди, но съм на далеко. Относно промиването мисля че няма смисъл, гледах няколко руски клипа и там го отричат.
Че и аз реших да пробвам и последната ми бира е от утайка престояла в хладилника в 500мл. бутилка от кока кола, една седмица.
Дезинфекцирам бутилките с окорон, разбърквам утайката и наливам. За всеки случаи да предпазя от пренавиване и от слънчева светлина ги увивам с хартиено тиксо.
Миналата година така затворих две бутилки с утайка от Нотингам и Абатски, престояха 5 месеца в хладилника. Достраша ме да ги използвам и ги хвърлих.
Но преди да ги хвърля ги разгазирах, бяха станали много твърди. Тази с Нотингама леко миришеше на сяра, а тази с Абатските си миришеше само на дрожди.
Мисля си, че 2-3 седмици да престои утайката в хладилника няма да има никакъв проблем.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Юни 2018, 10:00

Промиването има смисъл, дотолкова да няма белтъци и други боклуци в маята. Дори само под вода дрождите изкарват няколко месеца (според мен поне 6). Друг е въпросът, че с течение на времето те стават все по-малко витални. Под изотоничен разствор изкарват още по-дълго. Задължително е добре да се направи стартер - от една страна за да се събудят гадовете, от друга да се направи преценка, дали не са заразени нещо. Има клипове в интернет за допълнително очистване на дрождите с фосфорна киселина, но трябва много да се внимава да не ги избием :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот petiomalchev » 03 Юни 2018, 19:17

Е то ако има зараза и да ги промиеш пак ще я пренесеш, това с фосфорната киселина ми се струва виш пилотаж. В клипа казаха че лабораторно мерели количеството дрожди в светлата и тъмната част при утаяването, било едно и също.
Относно белтъка че ще внесеш стотина грама белтък на 20-30л. материал не вярвам да влоши качеството чак толкова. Идеята на руснаците беше че се запазвала средата.
Като минус на отделянето направо на утайка с малко бира е това че се получава голямо налягане.
Всеки решава за себе си :obscene-drinkingcheers:
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron