Събуждам стара тема понеже и през 2018 се очаква да има лято
Чудя се как да се справя с варенето и по скоро с ферментацията през лятото и стигнах до 2 варианта:
1. Купувам си хладилник, в който се побират ферментаторите, свързвам го през термоконтролер и си правя така наречения fermantation chamber. Това със сигурност е по-добре работещото решение, но един хладилник за ферментация и един за кегератор - стават прекалено много за стандартен софийски апартамент;
2 Другия вариант - ползвам текущия ферментатор, взимам един съд (например леген) с по-голям диаметър от ферментатора, една помпичка за аквариум за вода, увивам го със стари потници и пускам едно вентилаторче да до обдухва, а помпичка да циркулира водата. До колко обаче това ще е ефикасно и при околна температура - 24-25 през топлите месеци и би ли се справила тази система? Колко градуса може да смъкне по този начин.
За първия вариант си е инвестиция, за втория почти нулева. Моля споделете опит и насоки.