Как варите лятото?

Модератор: Martin

Re: Как варите лятото?

Мнениеот victoryvt » 19 Юли 2016, 11:37

Пробвай и ще видиш сам.
Аз имах пред вид изолация на съда с водата.
Естествено че съм взел мерки за изолация между топлата и студената страна на пелтието. То без това нищо не става.
Освен това и моднах малко захранването да дава почти 14 волта вместо 12 и пак ми се видя малко.
Всеки по-сериозен диспенсър за вода е с компресор, само малките са с пелтиета.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как варите лятото?

Мнениеот mirix » 19 Юли 2016, 15:36

Ако някой има добри впечатления от минибарове в хотели, които са с Пелтиета. Слагаш днес бирата и утре може да е на 10-12 гр. Тъй че това чудо не е кой знае колко ефективно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 14 Май 2018, 15:19

Събуждам стара тема понеже и през 2018 се очаква да има лято :D
Чудя се как да се справя с варенето и по скоро с ферментацията през лятото и стигнах до 2 варианта:
1. Купувам си хладилник, в който се побират ферментаторите, свързвам го през термоконтролер и си правя така наречения fermantation chamber. Това със сигурност е по-добре работещото решение, но един хладилник за ферментация и един за кегератор - стават прекалено много за стандартен софийски апартамент;
2 Другия вариант - ползвам текущия ферментатор, взимам един съд (например леген) с по-голям диаметър от ферментатора, една помпичка за аквариум за вода, увивам го със стари потници и пускам едно вентилаторче да до обдухва, а помпичка да циркулира водата. До колко обаче това ще е ефикасно и при околна температура - 24-25 през топлите месеци и би ли се справила тази система? Колко градуса може да смъкне по този начин.

За първия вариант си е инвестиция, за втория почти нулева. Моля споделете опит и насоки. :text-thankyoublue:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 14 Май 2018, 16:30

3ти вариант - вариме само сезон, вайс и квейк :)

Майтап. Трябва fermentation chamber да. Ако не ти се инвестира, разгледай дизайна за Son of a fermentation chamber. Доста е ефективно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот S.Dosev » 14 Май 2018, 17:14

11.jpg
Икономичен вариант-правиш кутия от фибран спрямо размера на ферментатора като оставяш малко място за охладители от фризер или замразяваш бутилки от минерална вода, които поставяш в кутията с ферментатора, като температурата я следиш с термометър и така ще разбереш на колко време да сменяваш бутилките или охладителите.От моя скромен къмпингарски опит мога да кажа, че хранителни продукти в хладилна чанта със 2 литра замразена вода издържат 3 дни без проблем, като на третият ден все още има лед в бутилките.Ако реши да правиш кутия от фибран не забравяй да запълниш фугите със силикон.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Как варите лятото?

Мнениеот S.Dosev » 14 Май 2018, 17:30

12.jpg
Забравих да допълня, след ферментацията и газировката можеш да използваш кутията и за отлежаване на бирата.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Как варите лятото?

Мнениеот petiomalchev » 14 Май 2018, 22:26

ultrashock мазето също е вариант за провеждане на ферментация през лятото.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 15 Май 2018, 08:42

При мен мазето не е подходящо. Засичал съм и температурата там е доста променлива и се покачва до 22 градуса, може би защото е близо до външен прозорец.
Разгледах дизайна на Son of a fermentation chamber и ми струва лесно постижимо и не много скъпо. В крйна сметка сигурно ще стъпи на цената на хладилник втора употреба, но има два плюса - може да се направи индивидуален дизайн и да не заема място, ще е по-ефективен спрямо разхода за ток на стар хладилник. Някой дали е конструирал нещо подобно?
Гледайки в нета различни проекти ми изникват два въпроса:
Може ли да се използва само изолация 5см за направата му, без дървена конструкция?
Никъде не намерих информация каква е идеята да има две кухини отзад и два отвора? В едната на дъното се поставят замразени бутилки и вентилатор от компютър, а в другата?

Ето тук намерих по-подробна информация: http://web.archive.org/web/200702061508 ... hiller.PDF
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 15 Май 2018, 13:56

Идеята е тотален контрол на температурата. Ако всичко е в едно, нямаш никакъв контрол, докато при Son of a fermentation chamber охладителите/замразените бутилки са изолирани от ферментатора. Тъй като студения въздух е по тежък седи долу в отделението което прилича на U. Когато температурата се покачи, контролера включва вентилатора, който избутва студения въздух в отделението с ферментатора, докато стигне желаната температура, след което спира, за да не охлади прекалено. Така нито бирата ще се преохлади, нито охладителите ще се изхабят бързо. Идеята е много проста и елегантна, и не мисля че има нужда даже от дървено скеле.

PS. Тока на стария хладилник може да е мноооого малко. Моя амонячен Мраз е вързан сам в мазето на блока. Тъй като никой друг не ползва там ток освен лампата, много лесно излезе колко гори. 24ч/7дни в седмицата нонстоп, варира между лев и два на месец (това включва и лампите за осветление на всички мазета). А се използваше за кегератор, като се е случвало да се слагат 2 кега топли в него наведнъж.
Прикачени файлове
IMG_8221.JPG
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот lhristov » 15 Май 2018, 19:24

Идеята ми е ясна.
Само един въпрос, Мартин!
Не трябва ли студения въздух (стрелката долу) да влиза долу в камерата с ферментатора? Като го обтича от долу нагоре.
Знаем, загряващи се течности - от долу нагоре. Охлаждащи се...
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron