медовина

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: медовина

Мнениеот markov » 30 Яну 2018, 19:22

От къде пазарувате дрожди за медовина? В магазина на Виктор са изчерпани. А на друго място в Бг не откривам.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: медовина

Мнениеот markov » 26 Мар 2018, 22:01

Виктор вече е заредил с дрожди и подкарах пробно.

Медовината вече ферментира около седмица на 17 градуса. Разделена е на две части.
Едната само с мед. Другата с мед и ягоди.

На тази с мед добавих малко преварена мая за хляб, за дрожидте. Да имат от нуждните вещества, които липсват в меда.
На тази с ягодите, също добавих малко преварена мая, но съвсем малко. Дрождите ще набавят нужните вещества от ягодите.
Ягодита ги запекох във фурна, за дизинфекция и за отпускане на аромат. (Преварената мая и ягодите са добавени на 5-я ден от старта на ферментацията).

Меда не съм го варил. Затоплих вода и разбърках, до 90 градуса. След това добавих студена за доразреждане - до 1.090 SG.

За сега е това. Очаквам да ферментира още около 3 седмици.

Иначе четох, че се добавят също стафиди, бирена мая от аптеките, или мая за хляб, или готови добавки за дрожди. Избрах маята за хляб.
Може и без добавки, но като цяло се препоръчва за самите дрожди.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: медовина

Мнениеот MadButcher » 27 Мар 2018, 10:58

pН преди ферментацията мерил ли си ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: медовина

Мнениеот markov » 28 Мар 2018, 19:58

от MadButcher » 27 Мар 2018 09:58
pН преди ферментацията мерил ли си ?


Не съм. За сега ферментира добре.
Ако имаш препоръки в тази посока, кажи. Поздрави
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: медовина

Мнениеот MadButcher » 29 Мар 2018, 10:44

markov написа:
от MadButcher » 27 Мар 2018 09:58
pН преди ферментацията мерил ли си ?


Не съм. За сега ферментира добре.
Ако имаш препоръки в тази посока, кажи. Поздрави

Нямам препоръки, имам мед и търся споделен опит. :D Имам рецепта от приятел, пчелар, който прави страхотна медовина вече от години по рецепта от някакъв пчеларски форум, но не е и чувал за специални дрожи :D Ползвал някакви за белгийска бира, но не тръгнала с тях ферментацията и жули с мая за хляб като засява на 23Р като за бяло вино. Слага и доста цитруси, боровинки и пр. при първичната ферментация, която при него трае около месец на 20гр., после откалява за месец за вторична. Това, което набрах като инфо е, че е от особена важност рН-то в началото на ферментацията, пък и в по-късен етап на ферментация e индикатор за протичане на процеса. При засяването на дрождите не бива да е по-ниско от 3.7, а оптималното е от тази стойност да4.6. Горепосочените плодове носят различен вид киселинност и способстват за регулацията на рН, като добавят аромат и цвят. Има и различни версия за загряването на меда и водата преди посяване на дрождите. Някои директно разтварят меда в предварително подготвена вода(утаена и пречистена от хлор и пр.), после загряват до 60-80гр. Други въобще не загряват. Аргумент за това е, че медът на 60гр. губи органолептични свойства.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: медовина

Мнениеот bojo » 29 Мар 2018, 21:36

Медът е доста кисел. При заложени две дози с 19Р и 23Р с еднакъв мед, pH беше 4,5 и 4,1 съответно. И това без корекции - лимони и т.н. Не трябва да се забравя и водата, че и тя определя тия работи ;)
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: медовина

Мнениеот MadButcher » 30 Мар 2018, 08:02

bojo написа:Медът е доста кисел. При заложени две дози с 19Р и 23Р с еднакъв мед, pH беше 4,5 и 4,1 съответно. И това без корекции - лимони и т.н. Не трябва да се забравя и водата, че и тя определя тия работи ;)


Кои работи определя водата? Водата е доста по-слабо киселинна. Трудно може да намериш чешмяна вода под рН7, а пък ти гониш цялостно до 4.6 и то макс. По-киселинна е обработената с обратна осмоза, но там иска проверка, защото примерно на ЛИДЛ и дават диапазон на рН от 5 до 7. Медът е наистина доста киселинен. Доколкото знам рН ок. 3.9 е нормално, но той е с ниско съдържание на вода, макар и тя количествено да заема второ място в съдържанието му. Това го следят пчеларите още при прибиране на реколтата. Допустимо водно съдържание до 20% за повечето медове. Над 25% ферментацията е сигурна. При по-голям процент водно съдържание е започва ферментация то наличните в него диви дрожди. Този начин за правене на медовина е познат от векове.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: медовина

Мнениеот bojo » 30 Мар 2018, 09:34

От показанията на водата зависи крайното показание на pH-то. Така е и при бирите - различна вода по качества, различно количество киселина за нагаждане на pH на майша.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: медовина

Мнениеот MadButcher » 24 Апр 2018, 15:21

Моята медовина ферментира на 15градуса. Заквасени са 21литра с M05 - Mangrove Jack's, Рн 3,7. на 20Р захарност. Производителят дава най-добри резултати с тия дрожди, когато се работи в долната граница. Температурният и диапазон е от 13-30 градуса. Добавих само малко замразени малини, имах домашни. Имаха гъст и приятно кисел сок, образувал се при размразяването в плюсовото отделение на хладилника. Макар и да не се препоръчват замразени плодове, нямах други. Водата от ЛИДЛ, варил съм с нея бири. Обработена е с обратна осмоза и е високо киселинна. Повече плодове не съм слагал, защото ще се увеличи кисилинността, а тая беше на долна граница. Ферментацията започна след 12часа. Мисля да откаля след месец за вторична. Тогава се махат и всякакви плодове, които са слагани в началото. Обмислям вариант при вторичната ферментация на едно малко количество с подходяща билка, стига да не дава прекалено горчив вкус
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: медовина

Мнениеот bojo » 24 Апр 2018, 16:19

На около 45 дена по-слабата (около 20 плато) е почти идеално бистра. Другата е леко мътна все още. На вкус и аромат е добре, но се чудя дали да не стопирам ферментацията на една част за да остане леко сладка.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron