В тази област все още има какво да уча. Разучих донякъде калкулатора и ще повторя въпроса си от по-горен пост, малко по-детайлно:
Имам 11 грама дрожди, например US-05, за които дават 6B cells/gram, което прави 66 billion cells от пакетчето.
Калкулатора в BF дава че за 40л бира на 12.5P са ми необходими 375 billion cells, при Target Pitch Rate 0,75 за нормални ейлове.
На Step 1 залагам 2L пивна мъст на 12P(от предходна варка), но виждам, че има голямо значение Growth Model and Aeration, т.е. това трябва да е типа stir plate предполагам или метод? Моята е DYI с компютърен вентилатор.
Залагам първата от тях и ми дава 469 billion cells краен резултат, което надвишава таргета с близо 100 billion cells. Явно трябва да намаля бирената мъст и залагам 1.6л и получавам горе долу гонения резултат.
Това, което разбирам е количеството пивна мъст, която трябва да използвам, но колко време трябва да въртя на бъркалката не ми става ясно, а знам че има значение. Както споменах и по-горе - не съм сигурен дали съм избрал правилния модел (Growth Model and Aeration). Кога и как се ползват Step 2,3? Всякакви разяснения ще са ми от полза, а и като гледам не само на мен