Модератор: Martin
ALL_ON написа:Аз залагам, че просто промиването не е било достатъчно качествено. При мен 1-вата варка Олл грейн стана 10 Плато
gorang написа:Не е точно както го смяташ, защото при повече малц, мъртвият обем се разпределя на повече малц, съответно вода. И не се притеснявай за многото количество вода, така е.
Следвай формулата, която съм ти дал - заимствал съм я от ръководството на Брюмастър и изпробвал над 40 пъти. Твоят мъртъв обем е точно колкото и моя. Аз обикновено варя с до 5.4 кг малц, защото ферментаторът ми побира до 32 л, освен когато правя много силна бира с повече малц, но тогава слагам удължителя на преливната тръба. При мен за това количество използвам около 20 литра вода, за да не покрие преливната тръба, но да може да се разбърка преди да сложа горния "капак". Между другото не спомена дали разбъркващ малца преди да затвориш и пуснеш помпата - много е важно, защото остават буци, от които нищо не извличаш и също може да страда ефективността.
Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта