Първа бира и от мен

Модератор: Martin

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот ALL_ON » 14 Мар 2018, 23:08

Аз залагам, че просто промиването не е било достатъчно качествено. При мен 1-вата варка Олл грейн стана 10 Плато :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот gorang » 15 Мар 2018, 09:31

Аз залагам на друго - ако този уред е такъв, какъвто си го представям е възможно водата за озахаряване да не е покрила изцяло малца, освен това е изхвърлил много материал при промиването, защото не е прецедил до края.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 15 Мар 2018, 15:02

ALL_ON написа:Аз залагам, че просто промиването не е било достатъчно качествено. При мен 1-вата варка Олл грейн стана 10 Плато :D


1 л.вода на 78 С* "влизаше" в малца за 1 минута .Около 15 л. вода я налях за около 15 мин.,след което малца се окапваше (ако мога така да се изразя) още 15 мин.Тук по форума чета ,че за това количество малц 4 кг. екстракцията трае около 30-40 мин.Малца го купих смлян от интернет магазина,така че го изключвам като вариант за сгрешена едрина на смилане от мен.
Водата си беше на 78 С* през цялото време на промиването,с изключение на последните 2 л.,които бяха на 70 С*.
В начатото ,когато слагах малца във водата ми направи впечатление,че малца едва се покриваше от водата,но като пуснах помпата и разбърках добре , ми се видя ОК.
Малца беше покрит с 2-3 пръста вода,но при разбъркване ми се струваше,че иска още малко вода.Затова за следващото варене ще послушам съвета на gorang - 4 кг малц *2,7 = 10.8 литра + 5 литра (или колкото е мъртвия обем) = 15.8 литра за озахаряване. и същевременно ще внимавам повече при промиването.

:D А кой залог ще спечели ще стане ясно след една седмица като варя отново.Естествено ,че ще докладвам за резултата.
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 23 Мар 2018, 16:33

И двамата сте прави в случая.Първо -прецеждането не е било достатъчно качествено и второ мъртвия обем на съда се оказа 6.5 л.,които не съм предвидил.
Ако изчисля по начина описан от Горан по-горе ми се струва мн вода за майша- 1 кг малц 4.2л вода.Какво мислите за това количество вода за майшуване?
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот Martin » 23 Мар 2018, 17:13

Не е проблем, но задължително ще ти трябва млечна киселина.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот gorang » 23 Мар 2018, 17:17

Не е точно както го смяташ, защото при повече малц, мъртвият обем се разпределя на повече малц, съответно вода. И не се притеснявай за многото количество вода, така е.
Следвай формулата, която съм ти дал - заимствал съм я от ръководството на Брюмастър и изпробвал над 40 пъти. Твоят мъртъв обем е точно колкото и моя. Аз обикновено варя с до 5.4 кг малц, защото ферментаторът ми побира до 32 л, освен когато правя много силна бира с повече малц, но тогава слагам удължителя на преливната тръба. При мен за това количество използвам около 20 литра вода, за да не покрие преливната тръба, но да може да се разбърка преди да сложа горния "капак". Между другото не спомена дали разбъркващ малца преди да затвориш и пуснеш помпата - много е важно, защото остават буци, от които нищо не извличаш и също може да страда ефективността.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 23 Мар 2018, 23:20

Вчера варих и РН ми беше 5.8.Сложих 1.5 мл млечна киселина на 16 л. маиш и РН падна с 0.1.Явно е трябвало да сложа 3 мл.
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 23 Мар 2018, 23:36

gorang написа:Не е точно както го смяташ, защото при повече малц, мъртвият обем се разпределя на повече малц, съответно вода. И не се притеснявай за многото количество вода, така е.
Следвай формулата, която съм ти дал - заимствал съм я от ръководството на Брюмастър и изпробвал над 40 пъти. Твоят мъртъв обем е точно колкото и моя. Аз обикновено варя с до 5.4 кг малц, защото ферментаторът ми побира до 32 л, освен когато правя много силна бира с повече малц, но тогава слагам удължителя на преливната тръба. При мен за това количество използвам около 20 литра вода, за да не покрие преливната тръба, но да може да се разбърка преди да сложа горния "капак". Между другото не спомена дали разбъркващ малца преди да затвориш и пуснеш помпата - много е важно, защото остават буци, от които нищо не извличаш и също може да страда ефективността.


Разбърквам само първите 5 мин от главното озахаряване и тогава слагам капака,но забелязвам,че след главното озахаряване ,когато температурата се покачва за mash out малца се сбива и започва мн трудно да пропуска течност.В същото време помпата изпомпва течността,която е в мъртвия обем и трябва да я спирам.След това тр да махна горния капак, да разбъркам и тогава течността потича пак.Това пък от своя страна ми отваря нов проблем при промиването.13-14 л. изтичат за 15 мин.
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот gorang » 24 Мар 2018, 18:41

Как забелязваш, че помпата изсмуква водата от мъртвия обем? Затова има преливна тръба, не слагай удължението, за да може да се връща пак долу. Ако ти е малко водата за озахаряване, пак така става. Промиването трябва да е бавно, не е нужно да бързаш, стига водата да не изстива.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Втората варка

Мнениеот darin_d » 02 Апр 2018, 14:48

4 кг Pale Ale Germany малц
17 л вода за майшуване
13 л вода за промиване

Хмел:
1.Нъгет 11%-50 мин
2.Халертау Трад.6.4%-15 мин
3.Чалънджър 7% - 8 мин
ИБУ -32

15 мин на 38*С
45 мин на 65*С
15 мин на 72*С
78*С машаут
РН-5.8 - /на 10-тата мин от главното озахаряване и съм добавил само 1.5мл млечна киселина и се промени на РН-5.7/
Плътност преди варене -1040

OG-1044
FG-1015
Налях във ферментационния съд 24л. и заквасих със Safale-S 04/наръсени/
Газировка с около 3,5 г захар на 0.5 л.Напълних и 3 ПВЦ-та от по 2.5 литра с добавена захар в едната бутилка 13гр,а в другите 2 добавих по 8гр./май ще е малко/
Очакван алкохол около 4.1
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron