Първа бира и от мен

Модератор: Martin

Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 14 Мар 2018, 01:10

Здравейте!Днес сварих първата си бира с апарат за варене BREW MONKS 30L.Ще опиша накратко процеса и моля,ако съм сгрешил някъде по основните точки да ме поправите.

Малц Pale Ale Гърция 4 кг.
Хмел Халертау Трад. 6.5% -50 гр.
Дрожди Нотингам 11 гр.
Вода за озахаряване 13 л.
Вода за промиване 15 л.

Темп.паузи:
1. 15 мин. на 38 гр. и смесване на малц с вода
2. 20 мин. на 52 гр.
3. 45 мин. на 66 гр.
4. 15 мин. на 72 гр. След доозахаряването измерих РН-5.7
5. Покачване на темп. до 78 гр. и задържане 1 мин. и пак измерих РН-5.7
6.Промиване с около 15 л. вода с темп.78 гр ,като последните 2-3 литра бяха на 70 гр. Времето за промиване между 25-30 мин.
7.Варене 70 мин. с добавяне на 10 мин. от завирането 25 гр хмел и 10 мин преди края още 25 гр.
8.Охлаждане с чилер за 30 мин. от 100 гр. до 21гр.
9.Отново измерих РН-5.7 и SG 1049

Опитах се да прецеждам през тензух,но на всеки 200 мл.се задръства тензуха и след втория литър го махнах.В крайна сметка бира във ферментора 17,5 л.
Е,какво мислите?
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот 5th-hokage » 14 Мар 2018, 08:04

При тези високо модифицирани малцове първите две паузи са излишни (не печелиш нищо от тях), виж ако сам си си правил малца има смисъл да ги правиш. Това че не си прецедил не е много фатално - ще имаш по мътна бира. Аз например след охлаждане оставам да се утаи 1-2 часа и тогава залагам във ферментатора смучейки отгоре. Голям помощик в прецеждането е и жълтата торба. Успех в бъдещите варки
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот Martin » 14 Мар 2018, 10:39

Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот MadButcher » 14 Мар 2018, 11:17

17л., но с колко начална плътност?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот Martin » 14 Мар 2018, 11:18

MadButcher написа:17л., но с колко начална плътност?

Казал е човека 1049
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот MadButcher » 14 Мар 2018, 12:33

Сега видях, т.е. 12.1 Brix, ако смятам правилно 63% ефективност? Това ли може Брюмонка ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 14 Мар 2018, 14:12

MadButcher написа:Сега видях, т.е. 12.1 Brix, ако смятам правилно 63% ефективност? Това ли може Брюмонка ?


MadButcher,аз го изкарвам 53%- 12.1*17.5/4 Или не го смятам правилно.
В интерес на истината накрая остана около 1.5 л.,които ми се видяха прекалено мътни, не ги добавих във ферментора и не съм ги прибавил към 17.5 л.
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот darin_d » 14 Мар 2018, 14:25

Martin написа:Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.


В началото на главното озахаряване ли?
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот Martin » 14 Мар 2018, 15:55

darin_d написа:
Martin написа:Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.


В началото на главното озахаряване ли?


Да
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първа бира и от мен

Мнениеот gorang » 14 Мар 2018, 17:02

Колега, с този тип уреди за варене се подхожда обратното с водата. Премери си мъртвия обем на съда, т.е. колко вода събира докато стигне до цилиндъра където е малца. Много е вероятно да е повече от 5 литра. Ако кажем че е 5 литра, то тогава смяташ така - 4 кг малц *2,7 = 10.8 литра + 5 литра (или колкото е мъртвия обем) = 15.8 литра за озахаряване. Съответно за да не бяга плътността се намалява водата за промиване. с времето ще му хванеш цаката. Аз варя в подобен съд и за 5 кг. малц озахарявам с 19-20 л вода и промивам с 16-17 литра. (не вярвай и на показанията на съда, ако има такива, а си го премери). Странно ниска ти е ефективността, ако има помпа системата и си спазвал температурата точно (проследявай я с хубав термометър), ще е по-висока.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта

cron