Здравейте!Днес сварих първата си бира с апарат за варене BREW MONKS 30L.Ще опиша накратко процеса и моля,ако съм сгрешил някъде по основните точки да ме поправите.
Малц Pale Ale Гърция 4 кг.
Хмел Халертау Трад. 6.5% -50 гр.
Дрожди Нотингам 11 гр.
Вода за озахаряване 13 л.
Вода за промиване 15 л.
Темп.паузи:
1. 15 мин. на 38 гр. и смесване на малц с вода
2. 20 мин. на 52 гр.
3. 45 мин. на 66 гр.
4. 15 мин. на 72 гр. След доозахаряването измерих РН-5.7
5. Покачване на темп. до 78 гр. и задържане 1 мин. и пак измерих РН-5.7
6.Промиване с около 15 л. вода с темп.78 гр ,като последните 2-3 литра бяха на 70 гр. Времето за промиване между 25-30 мин.
7.Варене 70 мин. с добавяне на 10 мин. от завирането 25 гр хмел и 10 мин преди края още 25 гр.
8.Охлаждане с чилер за 30 мин. от 100 гр. до 21гр.
9.Отново измерих РН-5.7 и SG 1049
Опитах се да прецеждам през тензух,но на всеки 200 мл.се задръства тензуха и след втория литър го махнах.В крайна сметка бира във ферментора 17,5 л.
Е,какво мислите?