Ферментация! Колко още да чакам?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот sagarmatha » 08 Мар 2018, 16:14

Здравейте,
Нов съм в този форум! Варя бира от около 3 месеца, така че ако може не ме убивайте за глупавия въпрос ;) Четох насам натам, но не ми стана особено ясно!
Бирата е заложена в ферментатора на 26-ти февруари и все още бълбука доста интензивно(през 3сек) Какво да я правя?
Това ми е 8-ма варка и до сега обикновено ферментацията затихваше до седмия ден и след това бутилирах. Бирата ставаше страхотна (късмета на начинаещия).
А сега не спира! Предишната варка я затворих по-рано и се прегазира(30 бутилки отидоха в канала :( )
Да кажа каква е бирата:
Пилзнер малц Вайерман 3кг + Caraaroma 200г (около 15-17л)
65градуса на един час Йодна проба на 72 градуса(чудесна)
Хмел Жатец - 60мин, Нортън -10мин
Дрожди: Mauribrew 11g
Ферментация на 5-13градуса (тез дни имаше и студени та малко лакатуши температурата)
С моя захаромер за ракия нищо не мога да премеря, но може би захарта е някъде под 10
Благодаря предварително!
Поздрави
sagarmatha
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Дек 2017, 18:45

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот IvayloSf » 08 Мар 2018, 17:30

Въобще не бързай ферментацията е приключила, когато 3 поредни дена нямаш промяна в захарността. Но като цяло при тази температура ферментацията може да продължи и 10-12 дена даже при 5 може да отиде и повече от 2 седмици (един лагер го държах 5 седмици да ферментира).
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот Martin » 08 Мар 2018, 17:47

1- Прегазирана бира не се хвърля никога, изстудяваш до 3-4 градуса, лееко отваряш и затваряш с нова капачка.
2- Какви са дрождите ? Ейл или лагер. Дори и лагер при такива непостоянни ниски температури може и месец да я чакаш. Аз на 12градуса със лагерни дрожди 15дни я чаках.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот sagarmatha » 08 Мар 2018, 17:52

Дрождите са лагерни!
sagarmatha
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Дек 2017, 18:45

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот ALL_ON » 08 Мар 2018, 22:12

Колега, а смятам, че лагерните дрожди все още си продължават ферментацията. Те работят по-бавно от ейловите. Надявам се да си попрочел за лагерте, преди да направиш тази бира. Премери екстракта и ако е под 4 Плато, затопли до 18 гр. за 48 часа (така наречената диацетилна пауза). Това ще свали екстаракта и ще помогне за завършване на фермантацията. Прочети във форума има писано достатъчно за правене на лагери, за диацетилна пауза, за плавно сваляне на температурата след паузата, за лагеруване, газиране на лагерите и т.н. Въоръжи се с търпение, хубав лагер не става за 2-3 седмици :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот MadButcher » 09 Мар 2018, 09:30

По-убаво от ферментацията нема, щом я има! :D Къде бързаш? Проблем щеше да е, когато не ферментира ами с дни гледаш една мътна боза, без пяна, без дрождева утайка - кофти. Щом си се вкарАл в лагер - ще чакаш. Даже и клапана ти бълбука, на мене това рядко ми се случва с лагери. По-горе са ти описали после как да дайстваш. Моят последния стоя 18 дни на 8-9С, но ферментираше, така че няма страшно.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот gorang » 09 Мар 2018, 09:39

Последната ми варка е лагер, при който на 12 градуса ферментацията продължи 3 седмици - търпение му е майката.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот ultrashock » 09 Мар 2018, 10:11

За да не пускам нова, ще задам един свързан с темата въпрос. Обикновено ферментацията на ейловете продължава около 7-10 дни или докато падне плътността до желаното или по рецепта. Често ми се случва, а и не само на мен предполагам, да не остане време за бутилиране и да нещата да се проточат.
Въпроса ми е максимално колко време може да остане бирата в ферментатора без да има риск от влошаване на качеството й? Какви нежелани ефекти биха се постигнали в случай, че престои по-дълго? Говоря за бири с OG 12-15P и без да се ползва вторичен ферментатор(от около 6-7 варки насам не откалявам във вторичен).

Последната ми варка беше над 60 литра готова бира, бутилирах около 20 от единия ферментатор, но другите 40 литра ги забавих около 25 дни от датата на варене. Мисля, че още веднъж ми се случвало и лично аз не забелязах проблем.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Мар 2018, 10:15

Случва се при престояване бирата да придобие лош дъх от лизиралите дрождеви клетки.
А и колкото и добре да е уплътнен ферментатора, колкото и СО2 шапка да има, все си има риск от окисляване.
Аз обикновено варя събота-неделя и бутилирам след две седмици, пак в събота-неделя.
Не съм усещал някакъв лош дъх, но и не съм кой знае какъв специалист по органолептичен анализ :)
А може би защото си е моя бира, та не усещам нищо... Наше лошо нема ;)
Последна промяна Dave Lombardo на 09 Мар 2018, 10:21, променена общо 2 пъти
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

Мнениеот Martin » 09 Мар 2018, 10:19

ultrashock написа:За да не пускам нова, ще задам един свързан с темата въпрос. Обикновено ферментацията на ейловете продължава около 7-10 дни или докато падне плътността до желаното или по рецепта. Често ми се случва, а и не само на мен предполагам, да не остане време за бутилиране и да нещата да се проточат.
Въпроса ми е максимално колко време може да остане бирата в ферментатора без да има риск от влошаване на качеството й? Какви нежелани ефекти биха се постигнали в случай, че престои по-дълго? Говоря за бири с OG 12-15P и без да се ползва вторичен ферментатор(от около 6-7 варки насам не откалявам във вторичен).

Последната ми варка беше над 60 литра готова бира, бутилирах около 20 от единия ферментатор, но другите 40 литра ги забавих около 25 дни от датата на варене. Мисля, че още веднъж ми се случвало и лично аз не забелязах проблем.


Проблемите които може да изникнат са лизиране на дрождите, малкото живи почват да ядат мъртвите и да пръцкат лошо. Ако ще се забавя бутилирането, гледай да седи и да чака на възможно най хладно - 4 до 6 градуса. И да не е повече от месец. Има и добра страна, когато лежи върху дрождите по-бързо узрява за пиене бирата и достига максималният си вкус, но също така достигне ли, почва и да замалява със същата скорост. Моят съвет е гледай да не я чакаш повече от 20-25 дни и да е на студено и тъмно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron