Силно съм резервиран към съвместната работа на два щама без конкуренция. Не искам да изпадам в дебрите на микробиологията, но причините на кратко за мен са две.
- Почти всеки микроорганизъм произвежда вещества които потискат растежа или директно убиват други микроорганизми (конкуренти за хранителни вещества). В един американски форум срещнах информация, че за пивоварните щамове това не важи. Не съм намерил потвърждение на това в литературата.
- Всички щамове имат различна кинетика на размножаване. Щама който е по-бърз, по-жизнен ще изчерпи критично важни елементи за размножаването: кислород, витамини амино ки-ни. Само за пример кислорода се изчерпва почти до 0, в рамките на 6-8 часа. Това почти не оставя шанс за размножаване на втория щам. Има някаква теоретична вероятност двата щама да имат еднакъв коефициент на нарастване, но на практика смятам това за невъзможно.
Единствения реалистичен според мен начин за използването на втори щам е добавянето му на някакъв етап от ферментацията. Но дрождите трябва да бъдат от стартер, силно витални, в растежна фаза и количество което не налага многократно деление за да се довърши ферментацията.
Обяснението ми за различен вкусов и ароматен профил при използване на два щама е, че всъщност имаме не достатъчно засяване не единия. Което води до повече аромати и вкусове които не винаги се оказват неприятни.
Martin написа:Kveik-a който ползваме с колегите тука е микс от 3 щама.
Марто сигурен ли си? Виж каво пише в листовката:
"Sigmund's Voss Kveik yeast is a single strain of Saccharomyces cerevisiae isolated from a sample of kveik generously provided by Sigmund Gjernes via Lars Garshol."