Аз озахарявм в тенджера, проста емайлирана даже няма и кран, реален обем 19л. и нямам никакви проблеми с поддръжка на температурата. Попадна ми някъде забравена и още я ползвам. Мисля 16 варки вече. Отначало я ползвах и за варене, и за озахяраване - универсална работа. Използва торба, но малц до 2кг. Загрявам примерно до 72 гр. при 5кг.малц в съотношение малц - вода 1към 3 пада на 65. Пак казва зависи от количеството на малца. Правя варки с малц от 3,5до 5,5кг. Повече не може да събере. Изолацията е много добра. Важна е и температурата на помещението. Колкото по-топла е околната температура, толкова по-бавно изстива. Сега ако е някъде навън на тия околни температури и парно ще трябва да и включиш
Та:бодвам си термометър със сонда и следя температурата. От практика знам, че на първите 20мин.пада доградуса при околна температура 15-18гр., при по-топло време не мърда и 50мин. Пускам котлона Ако правя еднотемпературно озахаряване. Ака реша да правя различни паузи - нямам проблем. На котлона качва плавно както и до колкото си искам 50-52, 62-65, 72 , машаути 78 Квото си ща - това правя и за колкото време си искам. Даже с различни паузи ми е по-лесно. Прецеждам в лаутертюн самоделка от кофи за мед. Така съм му свикнал, че от три месеца имам един базука фитър 30см. и още не съм го монтирал. То и на емайлираната тенджера не е подходящо да се дупчи и слага каквото и да е - падне ли емайла ръждясва. Базуката ще чака за сега, пък му нямам и вяра как ще цеди това нещо. Площ си трябва.