Здравейте!
Ако темата вече е обсъждане, ми пратете линк. А тази я изтрийте.
Някой правил ли е личен опит да сравни газирането на бирата в бутилка (бутилкова доферментация) при добавяне на:
1 захар
2 DME (dry malt exctract, сух малцов екстракт)
3 пивна мъст (отделена и замразена преди да сложи останалото във ферментатора)
4 тъмна захар
5 мед
Да ги е сравнявал от дадена конкретна варка. И съответно да сподели опита за самото газиране. И после за качествата на бирата (пяна, газирвка, вкус).
Аз тия дни бутилирах една част от бирата, като в едната част сложих захар. В другата част сложих DME. Имам и в пластмасови бутилки - да мога да ги сравнявам докато се газират.
Пропорциите за газировка са спазени, т.е. очакваната газировка със захар и тази с DME, за крайния продукт.
И бирата със захар и тази с DME почнаха да се газират още при първите 12 часа. Като тези с DME са една идея по-газирани от тези със захар.
За сега това са ми наблюденията. Имат да се газират още 4-5 дни. След това отлежаване.
Т.е. по-натам ще пиша допълнително какви са резултатите (газировка, вкус, пяна).
По натам обмислям да продължа, като добавя в експеримента и пивна мъст, а може и мед. Да сравня различните добавки, да се види различното влияние върху бирата.
Но ако някой вече го е правил и има наблюдения, да каже.
Поздрави, М.