Лекции за любопитни

Модератор: Martin

Лекции за любопитни

Мнениеот stoyanninov » 23 Яну 2018, 12:57

Една идея, която бълбука в главите ни над година започва да придобива очертания. А именно провеждане на серия лекции за по-специфични теми в пивоваренето като работа с дрожди, обработка на вода, подкиселяване на майш и тн.
Те имат за цел както да се вдига нивото на знания и умения на бирения готвач, така и да направи малко по-жива връзката между нас - аман от онлайн :)
Разбира се за да не стане говорилня, обсъдихме предложението на общото събрание и след дискусия се достигна до следния формат:
-тук в тази тема ще се гласува за различни теми, като за целта може да се използва следния формуяр: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... sp=sf_link
-във формулярът има само някои набелязани теми, като всеки може да добави тема която му е интересна и не присъства в списъка
-осемте най предпочитани теми ще се разпределят през годината - по една на месец (без летните месеци) за да има достатъчно време презентиращите да се подготвят. Графика ще бъде качен в календара на асоциацията.
-лекторите-членове на асоциацията сами ще избират коя тема да представят
-ако по дадена тема има голям интерес, но няма желаещи да я поставят, може да се обсъди да се покани външно лице, компетентно по темата и при какви условия може това да стане
-лекциите са отворени за посещение от всички желаещи, като посетителите, нечленуващи в Асоциацията на домашните пивовари в България ще заплащат такса за участие, която покрива направените разходи по презентацията.

И те така...
оценки няма да се пишат ;)

поздрави Стоян
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот ALL_ON » 05 Фев 2018, 21:19

:clap: :text-thankyoublue: Евала!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот stoyanninov » 05 Фев 2018, 21:38

добавяйте още теми, ако се сещате за нещо интересно
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот ALL_ON » 06 Фев 2018, 11:27

Аз смятам, че всички теми, които са посочени са интересни и много полезни. Така, че предлагам да се започват поред и да се минат поетапно всички.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот LivingInChaos » 07 Фев 2018, 18:39

Може една дискусия за кегиране. Различните системи и изработка на кегератор в домашни условия!
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот 5th-hokage » 07 Фев 2018, 20:31

Да това също е хубава тема
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот victoryvt » 08 Фев 2018, 10:22

Аз добавих и една тема за "Измерване на алкохолно съдържание и екстракт на готовата бира чрез микродестилация или ебулиометър"
Имам опит вече и мога да го споделя.
Имам и ръчно изработени и двата уреда.

В темата за дрождите мога да помогна с идеи за модване на прост и евтин микроскоп така че да достигне 900 пъти увеличение за нуждите на броене на клетки и най-вече - бактерии (щото са още по-дребни).
Както и за хемоцитометър, броене на живи/мъртви клетки и разпознаване на различните щамове.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот stoyanninov » 08 Фев 2018, 12:44

Здравейте
до сега имаме 62 гласувания разпределени така:
Вода и обработката ѝ според стила бира - 21 желаещи
Изолиране, съхранение на мая, работа с чиста култура, засяване и тн. - 13
Технологично оборудване - видове системи и направата им - 14
Плодове и подправки в бирата - 8
Всички останали по 1 глас

тук можете да ги видите https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... nteractive

Ще изчакаме с гласуването до 15.02 и след това ще обявим осемте теми, за които има най голям интерес.
Относно лекторите - вече започва да става ясно кои ще са сред избраните теми, така че който иска да се включи като лектор може да си избере тема и да пише тук.
Аз лично си избирам "Технологично оборудване" понеже покрай правенето на четрисъдовата ми мина доста знание, проби и грешки през ръцете, та ще споделя каквото съм научил.
Също ако няма желаещи за "Температурен контрол на ферментацията" мога са споделя каквото знам и там.

Та че не се срамувайте, рано или късно всеки става за резил - по добре пред свои ;)

LivingInChaos написа:Може една дискусия за кегиране. Различните системи и изработка на кегератор в домашни условия!

добавих я като опция
Последна промяна victoryvt на 13 Фев 2018, 10:31, променена общо 1 път
Причина: Туй пусто ударено "и" ("ѝ") - на фонетик се намира с шифт и хикс (там е й на БГ-БДС)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот IvayloSf » 08 Фев 2018, 16:54

Защо не систематизирате и предложените от гласуващите теми, защото със сигурност има сходни предложени теми, които ако се видят от останалите, могат да предизвикат интерес.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Лекции за любопитни

Мнениеот dr_slavov » 08 Фев 2018, 17:41

Мислех да се включа към Виктор в темата за дрождите. Мога да помогна да стане като workshop. Имам микроскоп, хемоцитометър. Как става разреждане и броене. Мога да покажа растеж на дрожди на различни видове твърди среди. Как се оцветява и как се различават живи и мъртви. Също така как да различим колониите на бактериите от дрождите. Вярно, че почти никой няма да тръгне да го прави в домашни условия. Но пък е интересно, най-малко за обща култура. Това нямам да е достатъчно за тема, така че може да се съчетае с нещо по-практично. Събиране и промиване на дрожди, съхранение, замразяване и т.н.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron