Удачен е за определяне на алкохолното съдържание на бира, вино и други - чрез микродестилация.
Аз съм си направил за тази цел самоделен такъв. Даже мислех да пускам тема, но нещо все нямам време да го снимам как работи.
Това е и всъщност един от най-точните методи за определяне на алкохола в бирата или виното.
За съжаление не е най-бързия.
При мен използвам за загряване газово малко котлонче, а обемът на дестилираната бира е около 400мл.
Целия процес по дестилацията на тия 400 мл. бира отнема около 30-40 мин.
След което имам да измеря колко алкохол има в дестилата, който е около 70-80 мл.
В магазина съм подсигурил един доста прецизен алкохол-метър , който е точно за тази цел създаден
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=451За целта трябва да се подсигурим че количеството на дестилата ще е достатъчно за да изплува този спиртомер и освен това - дестилатът да е в диапазона 15-20% ABV
Именно и затова съм си го направил дестилаторчето да е с обем 400мл. бира (0.4х0.05=0.02 или 20мл. чист спирт, които заедно с още 60мл. вода дават общо грубо 80 мл. разтвор с концентрация 25%)
Т.е. при дестилация на 400мл. бира с алкохол около 5% ще се получи 80мл. водно-спиртен разтвор с алкохол около 25%
При по-слаби бири -съответно ще е по-разреден, а при по-силни може да се наложи да се дестилира по-дълго време за да вкара повече вода и да падне под 20%, съответно обемът пък ще е по-голям.
Измерването на точния обем дестилат е от ключово значение, поради което е по-добре да се прави претегляне с електронна везна с точност поне 0.1 гр. и чрез таблици за връзка между алкохолен процент и плътност да се изчисли точния обем, тъй като ABV е обемен процент , а не масов.
За по-неотговорно мерене може да се ползва и този алкохол-метър :
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=450Меренето на алкохола с ебулиометър е по-бързо, но не е по-точно. Особено за бирата, където има стилове с много голям остатъчен екстракт или прекалено силно охмелени и т.н.
Освен това аз поне не съм намирал верен диск на Дюжарден за бира. Всички които са разпространени в нета са за вино