Вчера варих Вайцен, че съвсем съм свършил запасите вкъщи, а и за Октобера да има 1 кег (ако стане)
- 3 кг. Пилзнер малц на Вайерман;
- 3 кг. Пшеничен малц на Вайерман;
- 0,2 кг, Меланоиден малц на Вайерман;
Вода - самоковска, чешмяна, без корекция на ПХ. Озахаряване 1/3 на 65-66 гр. (протеинова не ми се правеше) за 45-50 минути, вдигане на 72 гр. за 15 минути и машаут на 76 гр. Промиване с вода на 80 гр., като тук малко повечко вода сипах от необходимото. В резултат на това близо 40 литра преди варене на 9,5 Брикс (по рефрактометър). Варене 90 минути доста бурно.
Хмел:
-10 гр. Нъгет 10,5 % АА на 60 минути (нямах друг за вгорчаване, добре че Тошко имаше този )
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути;
-15 гр. Халертау Традиционен 6,7% АА на10 минути;
-15 гр. Халертау Традиционен 6,7% АА на 5 минути;
ИБУ около 15
След варенето около 30 литра на 11,5 Брикс. Исках малко повечко, но колкото, толкова Охлаждане и финално прецеждане общо за около 1 час. Заквасване със стартер на Wyeast-3068 Weihenstephan weizen, който беше много активен. Ферментацията започна буквално веднага, външна температура 26-28 гр., вътрешна 28-30 гр. Очаквам доста дъвки, банани и др. "благинки". Този път разделих бирата в 2 ферментатора, за да не "избяга" като миналия път Иска ми се да става възможно най-бързо, че съм болен и е нужно да се "лекувам"