Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.
Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.
Няма да стане така, Има си раздел за "Помощ за проблеми", местя темата там. Обаче напомням, че за въпросния раздел си има правила и те са - да се дава максимално възможна предварителна информация : 1. Рцепта, стил на бирата. 2. Важни параметри - начална, крайна плътност (захарност, екстракт) 3. Има ли някакви особености в озахаряването, варката (неточни температури, трудно прецеждане/промиване , загоряла варка и т.н.) 4. Ползвани ли са някакви добавки - ирландски мъх, биирсол и др. 5. Точен щам на дрождите (Нотингам, US-05, S-04 и т.н.) а не "немски от магазина" - всеки вид дрожди си има степен на флокулация и седиментация различни и това води до различно бистра бира. 6. Някакви забележки по ферментацията - температура, воден клапан - да/не , колко време, как , що , кое .... Иначе става - "Дайте ми накладки за моята кола."
И последно, много ме съмнява че бирата си е съвсем нормална - просто нейният създател очаква тя да изглежда като купената (която е филтрирана и пастьоризирана, а нашата домашна не е). Е няма как да изглежда като от магазина. И , повярвай ми - и промишлената преди филтрирането изглежда мътна. Просто няма как да не е , след като там има все още дрожди и остатъци от тях и от хмела.
Относно методите за бистрене, за мен най-добрият и най-лесният си остава този с желатин. И в интернет , и по-специално в ю-тюб има много клипчета как става, и тука сме писали също.
Или на български : 1. За 20л. бира, която току що е приключила ферментацията си и все още е във ферментатора (или току що е откалена и прехвърлена във друг ферментатор за отлежаване) - 1 пакетче от 7-10гр. желатин (купува се от всеки хран.маг. - ползва се за торти и сладкиши , струва 39 ст.) 2. Взема се малко преварена и охладена след това вода ! (преварена защото трябва да е стерилна и защото трябва да няма кислород в нея) - 100-200мл. 3. Изсипва се съдържанието на пакетчето желатин в нея (водата) и се изчаква 15-20 мин. да се намокри и набъбне (желатинът). 4. Стопля се съдържанието на чашата на водна баня или на микровълнова фурна до около 55-65 градуса. Трябва да се внимава да не отиде много нагоре (80-100) защото си губи свойствата. 5. Полученият прозрачен разтвор на желатин във вода се влива леко във ферментатора и се разбърква отгоре, така че да се размеси добре в горната част на ферментатора. 6. Затваря се ферментатора и се изчаква поне два дена (може да се съчетае и с изстудяване /колд краш/ ) 7. Бутилиране на бирата по някакъв любим способ, газиране със захари или с налягане и т.н. При прекалено избистряне (седмица на студено + желатин) има вероятност да няма достатъчно дрожди за бутилковата газировка. Решението - да се добавят малко от утайката на ферментатора или от запазено пакетче в хладилника. В общия случай това не се налага, дрожди все пак има. Особено ако процедурата се прави веднага след бърза и качествена първична ферментация. Аз например прилагам желатина когато ферментацията е на около 5 дена от заквасване, но само ако съм установил края на спадането на екстракта. След това до 7-мия ден вече е избистрена и вечерта кегирам. Т.е. ако съм правил варката в неделя, кегирам следващата неделя избистрена бира. Но пак казвам, само ако ферментацията е била бърза и качествена. Най- добре е за начинаещите да си изчакат една седмица да свърши добре ферментацията, да влеят желатина на 7-мия ден, да изчакат още 3 и на 10-тия да бутилират. Или ако ще е съчетано с колд краш - направо на 14-тия, защото ще се падне пак в уйкенда. И може да се съчетае с още една варка - докато си вариш новата бира , си бутилираш старата. И после спиш като къпан от умора.
Тук имаше някакъв сезон с лимон и лайм. Мисля Мартин го беше пуснал в раздела за рецепти и доста подробно описан. Правих подобен по моя рецепта. Лимонов сок от два лимона още в майша, кори в края на варката и накиснати кори при вторична ферментация, предварително изсушени и престояли във водка. Дрожди беле сизън.