Ще смея да не се съглася, и да изясним този въпрос накрая, защото доста хора четат форума. Имам 50+ варки със съвсем слабо врене, почти не се вижда, че ври. Да чукна на дърво вкиснала бира съм нямал, и винаги съм имал перфектно пресечени белтъци, без ирландски мъх или нещо такова. Белтъците си се коагулират на доста по ниска температура от 100гр и няма нищо общо с бурното варене. Даже при по слабо варене, парцалите са по големи, защото няма какво да го разбие. Ето и снимка на белтъци, на снимката бирата ври. Поста на Виктор е старичък, и най-вероятно е имал проблеми с пресичането заради озахаряването. Ако е ползвал не-модифициран малц, или дори домашен и не е направил добре протеиновата пауза. С малцовете на Вайерман, няма нужда от тази пауза. Важното при пресичането на белтъците е озахаряването при използването на малц който има нужда от протеинова пауза. Не бурното варене.
Бурното варене се изисква за да може по бързо и добре да излети (изпари) DMS-а. Аз си помагам с разбъркване, като нямам бурно варене. Други способи за намаляването на DMS е по дълго варене - 80-100 мин, и избягването на пилс малц.