Здравейте отново,
След по моя преценка неуспешен 1-ви опит ето я втората рецепта която се заформя:
Рецепта за бира "Голям Мерак II"
Материали
-Малц Светъл ечемичен малц Pale Ale - 0.700 кг
-Карамелен малц Caraamber - 1 кг
-Малц Кафе Carafa - 0.150 кг
-Малц Карамелен Caraaroma - 0.150 кг
-Дрожди Notthingham - 11 gr
-Хмел CFJ - 08 Ароматен - 50 гр.
-вода за озахаряване - 6 л (минерална Девин)
-вода за промиване - 8 л
Технологичен процес:
Правя си една торба от стерилна марля и в него поставям малца.
-температура 64 C - 60 мин
-температура 74 C - 30 мин
-йодна проба (ако вичко е наред минавам към промиване)
-промиване 8 л вода - 74 C
Прмиването го правя като извадя направената торба с малц и я слагам в един гевгир (големичък) леко и наливам през него водата за промиване.
Бирената мъст я събирам в трети съд, който е добре дезинфекциран. Готовата бирена мъст я прехвърлям отново в съда за варене тенджара 12 л
-завирам над 100 C (този път ще следя дали наистина ври)
-слагам основното количество хмел - 30 гр - 40 мин
Тук ако хмела си го направя отново в торбичка от марля за да не се носи свободно из тенджарата дали е удачно?
- варя още 20 мин и добавям 20 гр останалия хмел.
(ОХЛАЖДАНЕ) t 20-23 C
Дезинфекция на всичко, което ще се ползва.
Мерене на захарност със захаромер на бирената мъст.
Прецеждане на бирената мъст през фуния тензух във ферментатора, следва раздрусване на ферментатора.
Имам въпрос към добавянето на дрождите?
-Директно да ги изсипя във ферментатора вариант 1
-Да ги забъркам с част от бирената мъст 1:10 дрожди бирена мъст за 30 мин и след това да ги добавя?
Следва затапване и слагане на водния клапан.
Наздраве