Ето и моята пуска един ден преди да я сложа да съхне.
3,4 кг плешка, 3,8 бут и 1,4 кг гръбна сланина. Имаше към половин кило фира от ципи и жилки.
Леко коригирах рецептата, добавих малко захар, за да се запази цветът на месото и намалих кимиона наполовина, много агресивен аромат има. На 8,4кг месо сложих 25 гр кимион, също толкова захар и по 420 гр ситно нарязан праз и водка (за съжаление ми беше останала само Абсолют). Солта по 40гр на килограм. Сланината и част от месото нарязах на по-дребно от препоръчителните 2-3 см кубчета, за да запълват местата между големите парчета и да изгонвам по-лесно въздуха.
След около половин час здраво месене оставих сместа за 36 часа в хладилника. Като я извадих месото беше на стегнати плътни парчета и се опасявах, че няма да мога да го уплътня без въздушни междини. Премесих за кратко, като добавих 200мл вода, за да омекне месото. Позволено ли е да се добави повече вода, за да улесни натъпкването и обезвъздушаването? Натъпкването се оказа по-лесно, отколкото очаквах. А шиенето - обратно. Бод зад игра е мъчна работа, когато шиеш хлъзгави черва. Аз натъпках една пуска, жената останалите, натъпкваше три, докато зашия една.
В 6 мехура не се събра. Около половин килограм сложих в сляпо говеждо черво. И му ръснах от испанския червен пипер (оня дето е задължителен за чоризо, не мога да му запомня името).
И успях да натъпча пуската в черво (бърсака) в еластичната мрежа, купена за тази цел. Изглежда много професионално
Пуските едва ли ще влязат, разпъвала се до 10 см диаметър.
Сега съм ги затиснам между две дъски с 25-30 кила тежест отгоре, да се пооформят. После ще залепя шевовете с парчета от заделения за целта мехур и почвам да се упражнявам в макраме и колбасарски БДСМ.
Притеснява ме оставането на въздух. Знам, че е силно протовопоказно за дългото съхранение. Поне в една остана. Едва ли е допустимо да боцна червото тук-там, за да излезе, иначе защо да лепим шева. Обмислям два варианта - добавяне на повече вода при второто месене, за да измести въздуха и вакуум машинка за запечатване (имам такава, не измислих как да я ползвам за тази цел). Как мислите?