Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот ivaylo.rusev » 12 Дек 2017, 11:58

Здравейте колеги,
Прегледах форума, но не открих отговор на този лаичен въпрос, затова отварям нова тема. Какво ще стане ако директно озахаряваме в отношение малц:вода=1:7 и по този начин да си спестим промиването? Някой опитвал ли е?
ivaylo.rusev
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Окт 2017, 16:07

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот IvayloSf » 12 Дек 2017, 12:06

Тук по-опитните могат да споделят по-точна информация, но доколкото аз знам, озахаряване с всичката вода не е толкова ефективно, поради покачването на ПХ-то и съответно неблагоприятната среда за работа на ензимите. Но все пак ще се радвам някой да го опише по научно. :)
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот Martin » 12 Дек 2017, 13:20

Ами първо както колегата е споменал, ще трябва корекция на Пехато. Второ, промиването е точно това - промиване. Ако озахаряваш с всичката вода, ще останат захари в трицитие и съответно ще ти падне ефективността. Също така и при такъв рядък майш ензимите ще са съответно по-разредени и трябва да се бърка и да се чака повече от нормалното.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот victoryvt » 15 Дек 2017, 09:58

Преместих я в "Озахаряване".
Има поне един , който го практикува и според него поне няма проблеми - от Г.Оряховица е човека и си е напрравил подобие на Браумайстера и поради тази причина озахарява с цялото количество вода, тъй като по-редкия майш му допринася за по-добро циркулиране на течност през фалшивото дъно и помпата.
И на него съм му обяснявал че ензимите се разреждат и поне малко трябва да подкиселява за да свали пеха-то, но не поема :)
Твърди че всичко си му е наред и йодната проба излизала винаги и процеса не траел по-дълго време.
Но аз не съм бил там да видя :)
За ефективността и той е убеден че е по-ниска, но компенсира с малко повече малц.
Е, на конкурси не е пращал бира, де. Но съм му я пробвал, в общи линии нямам забележки.

Друго нещо е т.н. батч-спарджинг (batch sparging) - "пакетно промиване" - американците го ползват много често :
При него майшът се влива се наведнъж във всичката промивна вода, разбърква се добре и след лягане на леглото от трици се източва.
Ефективността е малко по-слаба, но се компенсира с повече малц (завишава се малца с около 10%, което като цена не е много - например за 20л варка е около 1-2 лв.)
Изисква се съдът за прецеждане да е доста по-голям, за да може да събере обема на триците + всичката промивна вода.
Предимството е че не се налага да се прави разпръскващо тяло (sparging arm) и от там - не се губи топлина.
Процесът е с една идея по-бърз, но пък в триците остава малко непромит екстракт.
Като друг недостатък е отново вдигането на пеха още при вливането на промивната вода.
Абе общо взето - методи има много, но колкото повече се отдалечават от класическите - толкова повече проблеми създават, а по-малко решават.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот shadcsm » 15 Дек 2017, 14:51

Ph се сваля с млечна киселина нъл тъй? Поне по моя "баш дневникЪ" пише:
1кг. малц - 0.72гр. или 0.6мл. от нея. (Това е за сваляне с 0.1 пеха )
Нъл, Нъл?
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот victoryvt » 18 Дек 2017, 11:52

Пешо, свалянето не може да се изчисли с формула, тъй като зависи от профила на водата както и от микса малцове.
(Тъмните малцове са по-кисели от светлите)
Мери се с пеха-метър или тест лентички.
Тест-лентичките не са приложими за тъмни бири, особено за черни.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот dr_slavov » 18 Дек 2017, 12:07

shadcsm написа:1кг. малц - 0.72гр. или 0.6мл. от нея. (Това е за сваляне с 0.1 пеха )

Това е страшно много. На 10 литра майш (съотношение 1:2,5) 1мл, 80% млечна ки-на, свалят с 0,1 ph. Това е доста ориентировъчно, защото както е написал Виктор, зависи и от доста други неща.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот Martin » 18 Дек 2017, 12:54

НЕ може така да си смятате Х мл свалят с еди колко си Пх. Всичко зависи от състава на водата, буферните ѝ възможности и малцовете. Първият мл киселина може да не промени пехато даже, а втория да го събори с 0.5
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот markov » 13 Мар 2019, 21:01

Колеги, някой срещал ли е препоръки за количеството вода за озахаряване при различни стилове? Стандартното е 3:1.
Знам, че има разлики, но не съм задълбавал. За сега карам ориентировъчно 3:1 и за тъмни и за светли.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот Martin » 14 Мар 2019, 10:33

Пак зависи от водата.
Но по принцип препечените и тъмни малцове са по-кисели. Стаут като варя озахарявам 3,5/1, и без да подкиселявам майша.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта