Моя първи опит в бироваренето

Модератор: Martin

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 07 Дек 2017, 16:45

Здравейте отново.
Бутилирах в пластмасови бутилки.
Сложих 7-8 гр захар. Но колко време трябва да престои в бутилката преди употреба?
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот IvayloSf » 07 Дек 2017, 16:57

След като си ги затворил в PET бутилки, дръж ги на ферментационна температура докато не се "одървят" и след това в хладилника. Моята препоръка е да ги държиш минимум 48 часа на хладно преди консумация, а колкото повече толкова по-добре.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 12 Дек 2017, 21:57

Интересно. Бутилирах в литрови и 0.5 литрови бутилки. Обаче в 0.5 страхотна газировка. В литровите батак. Едвам доловими мехурчета. Аромат добър на хмел на вкус лека и с привкус на изветряла бира.
Прикачени файлове
IMG_20171212_205143.jpg
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот ultrashock » 13 Дек 2017, 09:21

Ако са ПЕТ бутилки - аз ползвах такива от фреш чисто нови и имах проблем. След това купих такива подходящи за газирани напитки (има ги на бул. Мария Луиза, близо до Принцес) и с тях се получи перфектно.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот MadButcher » 13 Дек 2017, 10:14

И аз в началото налетях на ПЕТ бутилки от мързел, но бързо се отказах и сега бутилирам в 1-2, за да следа газировката. Говорих с един пич от местния бирен завод, който предложи да ми "надуе" от техните, но първо цената не ми хареса, пък и съхранението в стъкло е по-добро. Освен това съм забелязал, че утайката прилепва по-добре на стъклото, а в ПЕТ бутилката се мандахерца като дядовия. Иначе 2л.ПЕТ са удобство, ако ще носиш някъде щото това са си 4бири на едно място и после хвърляш. С увеличаването на количествата и честотата на варките аз обаче се ориентирам сериозно към кегиране, защото бутилирането писва.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот ultrashock » 13 Дек 2017, 10:28

След известно време опит и стотици бутилки, всички минаваме на кегиране :dance:
Друг недостатък на по -големи от 1л ПЕТ бутилките е, че наистина утайката не залепва. След като си сипеш 2-3 пъти и се размътва цялата утайка и последните 100-200 мл не стават за пиене.
И аз вече наливам в ПЕТ само за следене на газировката, не повече от две бутилки по 1-2 литра.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот S.Dosev » 13 Дек 2017, 13:12

Ако ПЕТ бутилките не са за газирани напитки то проблема е най-вероятно от това,но ако са за газирани напитки то тогава има решение-внасяш бутилките на топло 20-22 градуса и ги оставяш за 7-8 дни като от време на време ги разклащай за да се размърдат гадинките.Преди един месец имах точно такъв проблем с липсваща газировка и го реших по този начин.И аз установих, че една варка бутилирана в стъклени бутилки и ПЕТ бутилки от 1 и от 2 литра дава три различни вкуса, към по-лошо разбира се.В момента по Travel Channel върви една поредица "По пътя на бирата" там видях на няколко пъти да наливат бира от 5 литрови стъклени дамаджани, затова си направих експеримента и от последната варка затворих 5 литра в дамаджана със суинг топ капачка-получи се идеално бирата си имаше газировка и на вкус също беше перфектна и се изпи моментално (то 5 литра за сериозна компания са нищо).Варките са ми по 25-30 литра и от всяка варка затварям по един кег от 5 литра (не ползвам малък кегератор) когато сме на гости взимам по един такъв кег защото е много по-удобен за носене отколкото 10 стъклени бутилки.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот Dave Lombardo » 15 Дек 2017, 09:45

Ако си бутилирал на 7 декември не се чуди, че на 12 декември нямаш достатъчна газировка в литровите, още повече ако си заквасил с S-04
Тия гадини са по-бавни и от градския транспорт :D
Направи както казва Досев - на 20-22 градуса и раздрусвай през няколко часа бутилките
Изчакай още седмица
Търпението е добродетел ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 15 Дек 2017, 20:16

Както казва Дейв :) горе долу 5-6 дни стояха бутилките на 18 градуса и след това ги подпуках да ги пия.
Останаха само 3 литра от полу-готовата бира. Заредил съм нови материали и малко повече техника за измерване Неделя започваме :).
Последните три бутилки да ги поразклатя ли малко в хладилника или направо да ги изкарам от там.
Благодаря!
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот MadButcher » 15 Дек 2017, 21:06

mitriohin написа:Последните три бутилки да ги поразклатя ли малко в хладилника или направо да ги изкарам от там.
Благодаря!

Аха - клати, бре! Тя тъкмо се е утаила, ти вземи, че я размъти отново :naughty:
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron