Жена ми вика: "Няма ли да свариш нещо с канела, дижнджифил... ама да не е високо алкохолна!". А пък малкия ми син предложи в събота да сме правили нещо за Коледа(елхи и украси), казах им да се украсяват, аз ще варя "коледна" бира. Та скалъпих следната рецепта:
малцове:
3.5 kg - Pale Ale (70%)
0.5 kg - Melanoidin (10%)
0.5 kg - CaraBelge (10%)
0.5 kg - Carapils (10%)
хмел:
10 g - Columbus, 50 min
25 g - Huell Melon, 10 min
25 g - Huell Melon, 5 min
друго:
150гр. джинджифил, корен на кубчета, обелен - 15мин.
20гр.канела на прах - 15мин.
100гр. кори портокал - 15 мин.
Толкова хубав цвят(амбър) докара при варенето и като брулнах канелата му разказа играта и на амбъра, и на бистротата. В крайна сметка 24л. с начална плътност 13.5Р вече ферментират.
дрожди: Safale US-05