Здравейте,
Неделя - ден за варене, празник за мен, мъка за приятелката
След дълго чудене и обсъждане с Влади дали да направя Лагер - сложих един термометър в мазето и разбрах, че не е подходяща температурата (13-15градуса) и се бързо се преориентирах. Миналата година 2 пъти правих Irish Red Ale, което много ми допадна, та сега реших да попроменя рецептата и да направя Red IPA. В крайна сметка не знам кое от двете постигнах, с толкова хмел, по-скоро ще е нискоалкохолна IPA.
Начална плътност (OG): (°P): 12,2
Крайна плътност (FG): (°P): 2,4
Алкохол (ABV): 5,24 %
Цвят (SRM): 19
Горчивина (IBU): 56 (според калкулатора)
Малц:
9.2 kg - German - Pale Ale 76.7%
1.6 kg - German - CaraAroma 13.3%
1 kg - German - Carapils 8.3%
0.1 kg - German - CaraRed 0.8%
0.1 kg - Roasted Barley 0.8%
ОБЩО: 12кг малц
Хмел:
30 g - Summit@ 60 min
30 g - Mosaic@ 60 min
30 g - Amarillo@ 60 min,
50 g - Citra@ 20 min
Сухо охмеляване:
100 g - Citra@ 4 days
Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Покачване до 72C и йодна проба
Mash out - 78C
Варене - 75min
Количество във ферментатора: 60 л.
Дрожди:
US 05 - 22гр рехидратирани
Ферментация 20°C / 7-9 дни
Ефективност 2 76%
Промивах до 3Р, след това добавих още около 5-7 литра вода при варенето, за да сваля малко плътността. Според рецептата трябваше да получа около 14Р, но с по-дългото промиване и водата която добавих, стана 12Р.
За вгорчаване използвах замразен хмел от предишно сухо охмеляване. Хмела от предната варка беше около 150 грама, но сега го заложих около 120, тъй като има загуби. Влезе в употреба и новия голям казан, затова и си позволих да вдигна малко количеството за сметка на ABV. На HLT бях монтирал нагревател(4500W) и се оказа, че е прекалено мощен за окабеляването, което направих и сега следва подмяна. Но важното е, че не протече нито един съд и всичко мина доста гладко. Не съм правил стартер, рехидратирах 2 пакетчета дрожди и директно засях. Днес сутринта вече имаше пяна и по някое друго балонче.
За втори път използвам Hop spider-а и мога кажа, че това чудо много облекчава нещата. Първо с него слагам хмела по време на варенето. Крайния резултата е почти никакви мътилки във ферментатора. След това докато преливам във ферментатора го ползвам като филтър (вече не ползвам торбата). Накрая като дойде време за сухо, слагам хмела в него, след бутилиране, целия hop spider във фризера и мога да използвам хмела за следващата варка за вгорчаване.
Ето и едно клипче:
https://photos.app.goo.gl/7YZXvCFUwdG8dnNu1