Първи лагер и няколкоо въпроса

Модератор: Martin

Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот gorang » 24 Мар 2017, 10:47

Здравейте колеги,
преди две седмици сварих първия си Пилзенски лагер, като преди това бях сварил една експериментална - същата бира, но ферментираха с Нотингам на 14 градуса, за да си отделя мъст за газиране и стартер на лагера.
Рецептата е следната:
Pilsner malt - 100% - 5кг.
65 гр. - 45 мин
72 гр. - 15 мин
78 гр. - маш аут
Хмел:
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 60 мин
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 30 мин
SAAZ 3,8 - 65 гр. - 10 мин
Ирландски мъх - 5 гр. - 10 мин
Сухо охмеляване SAAZ - 50 гр. - 4 дни
Дрожди: Saflager 34/70 на 11-12 гр. (ферментира в охладител за вино)

Озахаряването си мина ОК, изкарах преди варене 30,2 литра по показание на уреда ми (реално бяха 31.9 литра, защото има мъртъв обем от 1.7 л) на 11.4
След варене 26,7 по показания/ 28,4 реално в уреда на 12,8
Стартерът ми беше 2,3 литра на 10Р, заквасен за 16 часа и охладен до 15 градуса, колкото ми беше охладено и основното количество.
Първи въпрос: по един калкулатор на BeerSmith сметнах че смесването след смесването на по-слабия стартер с основното количество, би следвало да стане 29 литра на 12.5. Това или 12.7 следва да считам за OG ? Това е важно когато се мери с рефрактометър и се правят корекции.
Втори въпрос: В момента е още ферментатора, но от 2 дни се закучи на 3.4Р - да вдигам ли температурата за диацетилна пауза или да изчакам още малко да падне до 3Р и тогава?
Трети въпрос: Оказа се, че 35 литровия ми ферментатор не може да влезе в хладилника и да лагерува на 4 градуса. Уж всичко премислих 100 пъти, но това го пропуснах. Та в тази връзка, може ли първо да го газирам с пивна мъст и бутилирам и после да го оставя да си лагрува в бутилките и доколко ще повлияе на крайния резултат, ако го направя по този начин? Също така, ако първо газирам, би следвало да не трябва да добавям дрожди или?
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот dr_slavov » 24 Мар 2017, 11:01

1. Логично е да се смята на 12,5
2. И аз досега местех за диацетилна пауза на 3 -3,5. Но, четох доста и се оказва, че е по-добре на 4-5. Така все още има достатъчно захари за дрождите и се получава по-добре реабсорбцията на диацетила.
3. Не можеш ли да откалиш в две туби от минерална вода 19л? Така ще се събере ли в хладилника?
Последна промяна dr_slavov на 24 Мар 2017, 16:30, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот gorang » 24 Мар 2017, 14:11

Ще премеря, сигурно ще стане, но нямам водни клапани. А и ще се наложи да махна поне един рафт и няма да има място за другата готова бутилирана бира.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот dr_slavov » 24 Мар 2017, 16:32

При лагеруването почти не се отделя СО2. Затвори ги плътно. Ако видиш, че се надуват отвори леко за да изпуснеш налягането и пак затапваш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот Dave Lombardo » 24 Мар 2017, 17:48

gorang написа:Ще премеря, сигурно ще стане, но нямам водни клапани

дупка в капачката -> маркуч -> съд с вода :)
тука на снимката е с вино, но принципът е един и същ ;)
Прикачени файлове
IMG_0591.JPG
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот ВескоВарна » 09 Ное 2017, 11:11

Понеже тия дни и аз ще варя подобен лагер, колко е подходящата горчивина за тоя стил? Гледам колегата е спретнал IBU ~38...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот MadButcher » 09 Ное 2017, 12:51

30-45. Аз в моята рецепта съм сложил на макс. Тук гледам една рецепта с 40 https://byo.com/bock/item/1929-bohemian-pilsener-style-profile
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

Мнениеот dr_slavov » 09 Ное 2017, 13:34

Твърдостта на водата оказва огромно влияние върху горчивината, особено при светлите лагери. Ако ще правиш максимално близко копие на Пилзен и използваш много мека вода то горчивината спокойно може да бъде на горната граница за стила (45UBI) дори и отгоре ако харесваш горчиви бири.
Ако ще използваш стандартна вода и твърдостта е висока (и то особено на сулфатите) е добре да намалиш малко 35-40IBU.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron