Black IPA по пернишки

Модератор: Martin

Black IPA по пернишки

Мнениеот ALL_ON » 06 Ное 2017, 13:17

Вчера бях на гости на Пламен (Текс) в Перник и мога да се похваля, че не ядох бой :D За сметка на това пих доста добри бирички и ядох домашна супа ;) Но, основната причина да "рискувам" с пътуване до този така китен български град е, разбира се да сварим бира :) Решихме да направим Черна ИПА и тук искам да споделя какво сътворихме:

Малцове:
- Пейл ейл - 10кг(73%)
- Караарома - 2.5кг(18%)
- Карапилс - 0.7кг(5%)
- Карафа 2 - 0.5кг(3.6%)

Вода за озахаряване - 41л
Добавяне в майша:
- CaSO4-13gr
- CaCl-5gr
Пеха - 5.4

Озахаряване:
66*С/40мин
72*С/15мин
78*С/Машаут

Промиване до събиране преди варене на 70л/13.1Р
Екстрактивност - 67%

Варене - 90мин

Хмел:
- Херкулес 17.8% - 60гр/80мин
- Цитра 13.2% - 15гр/15мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/15мин
- Амарило 7% - 15гр/15мин
- Цитра 13.2% - 15гр/10мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/10мин
- Амарило 7% - 15гр/10мин
- Цитра 13.2% - 15гр/5мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/5мин
- Амарило 7% - 15гр/5мин
- Цитра 13.2% - 15гр/0мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/0мин
- Амарило 7% - 15гр/0мин
Ирландски мъх на 15 мин.

Количество след варене - 53л
OG - 15.2P(1.062 SG), IBU:77, SRM: 32 (данни по калкулатор)

След края на варката разделихме количеството мъст на две части, като всеки ще отговаря за своята част :) Заквасихме със стартер на дрожди: Wyeast 1272 American Ale II. Предвидили сме сухо охмеляване след бурната ферментация отново с Цитра, Амарило и Мозаик. Ще споделим резултата, а ако ни хареса може и да го пратим на Черния Ромбус ;)

Следва малко снимков материал!
Прикачени файлове
23314373_1587294674640139_1654290287_o.jpg
Озахаряване
23335786_1587294707973469_413578101_o.jpg
Промиване с двойно дъно и базука филтър, тече перфектно!
23379509_1587294727973467_1078051179_o.jpg
Резултатът след варене, охлаждане и финално прецеждане
23379449_1587294764640130_1699120934_o.jpg
И за да видят всички, че пивоварството не е само пиене на бира :)
Последна промяна ALL_ON на 07 Ное 2017, 12:17, променена общо 1 път
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот victoryvt » 07 Ное 2017, 10:02

Стената на плача.
Дето евреите си блъскат главите незнайно защо :)
Браво бе, а аз си мислех че с 6 вида хмел съм се престарал. А то имало и още по-големи мераклии.
Моята чернилка довечера ще влиза у кегове и бутилки.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот ALL_ON » 07 Ное 2017, 12:16

Всъщност видовете хмел са 4, но внесени на повечко етапи :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот petiomalchev » 08 Ное 2017, 00:45

Цитраста не подтиска ли ароматите на другите хмелое.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот ALL_ON » 08 Ное 2017, 10:21

Принципно Цитрата наистина е "доминантен" хмел, но смятам, че в комбинация с Мозаик и Амарило не би следвало да изпъква, но ще видим. Бързо премина при мен бурната ферментация и снощи метнах хмел за сухо охмеляване, като използвах новопридобитият ми хопър :) Общо 100 гр. хмел за сухо на 27 литра бира (35 Амарило, 32 Цитра и 33 Мозаик). Ще държа така още 7 дни и след това следва бутилиране ;) До колкото разбрах от Пламен, при него нещата се развиват по друг начин - в помещението е било около 16 гр. и макар, че стартера беше много активен, видима ферментация не е стартирала за около 30-тина часа. Чак след преместване на 20 гр. и разклащане след няколко часа са "захапали" гадините. Интересното е, че температурния диапазон на тези дрожди според производителя е 15-22 гр., явно долната граница не е точно такава. При мен прехвърлиха с 2-3 гр. горната, но смятам, че няма да е фатално. Освен това, това е N-то поред поколение и не зная в каква посока са се променили, а че има промяна съм убеден :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот Dejmos » 08 Ное 2017, 10:55

Аз лично винаги балансирам Цитра с плюс 50 процента (1,5:1) друг ароматен хмел(ове). При 2:1 на другите хмелове в тази рецепта Цитра едва ли ще доминира.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот 5th-hokage » 08 Ное 2017, 11:08

И да добавя че въпросиня щам го възкресихме след 9 месечно седене в хладилник с изотоничен разтвор (Натриев Хлорид)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот ALL_ON » 08 Ное 2017, 11:15

Dejmos написа:Аз лично винаги балансирам Цитра с плюс 50 процента (1,5:1) друг ароматен хмел(ове). При 2:1 на другите хмелове в тази рецепта Цитра едва ли ще доминира.

Точно това е и моето мнение! Ако бяха 1:1 Цитра и друг хмел, щеше да има доминация!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот ALL_ON » 08 Ное 2017, 11:17

5th-hokage написа:И да добавя че въпросиня щам го възкресихме след 9 месечно седене в хладилник с изотоничен разтвор (Натриев Хлорид)


Тошко не споделя, че тук дори не е правил стартер, просто е сгрял дрождите до стайна температура и е заквасил с тях :) Тоест съхранението на дрожди под изотоничен разтвор е добро решение за домашно пивоварство ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Black IPA по пернишки

Мнениеот Текс » 10 Ное 2017, 22:57

Аз малко импровизирах при сухото охмеляване на моята част от бирата:
Цитра 25гр
Амарило 25гр
Мозаик 55гр
Ферментацията вървеше не много бурно, но методично при 20*С. Вече почти всичко е приключило, след 2-3 дни бутилирам и кегирам.
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Следваща

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron