от Dejmos » 22 Ное 2017, 23:26
Варих втори път на 75 градуса. Определено това е температурата. Варя час и половина, час и 45 минути след като водата достигне тази температура.
След "сваряването" веднага заливам със студена вода и след частично охлаждане вадя кесията от водата. Ако се извади веднага, сигурно ще се скъса, доста е омекнала от загряването. Изсипвам сока, който си е пуснала (може да се запази като месен бульон за някакво ястие, замразен), пак изгонвам въздуха, запечатвам и доохлаждам. Отварям кесията и изплаквам, да падне полепналата по повърхността мазнина.
Не я режете веднага. Снощи бях нетърпелив, отрязах парче за проба веднага след охлаждането и изтече доста сок. Ако беше останал вътре, щеше да е още по-сочна. Изчакайте половин-един час след охлаждането, за да се разпредели сока в месото и тогава я прехвърлете в хладилника. Неопакована, в чиния върху решетка, за да може повърхността да позасъхне. На другия ден я слагате в найлонов плик и почвате да си режете.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл