Здравей и от мен
Добре дошъл в клуба
Аз ще дам съвет за маята. Когато се ползува суха мая, тя трябва да се рехидратира преди да се изсипе в охладената мъст. Това става като за едно пакетче мая 11гр се кипва 100мл вода в широк съд-купичка за супа примерно, и се оставя да се охлади до около 40градуса. Пакетчето с маята трябва да е предварително извадено от хладилника и да се темперира на стайна температура. След като температурата е достигната, съдържанието на пакртчето се поръсва върху водата без да се празбърква-маята се оставя да се хидратира сама. След 15 мин леко се разбърква като се обрасува кремообразна смес и се оставя още 5мин да преседи. Температурата вече трябва да е паднала до около 25гр и така образъвалата се каша се изсипва в мъстта.
Причината за тези (някои биха ги нарекли излишни) стъпки, е че при изсушаването на маята, мембраните на клетките частично се разрушават. При рехидратацията се дава възможност на клетките да си възстановят тези мембрани. Ако това не се направи, при изсипване на маята директно в мъстта, в клетките влизат нежелани вещества, които иначе се спират от мембраната и в резултат на което около половината клетки измират. Това води до недостиг на клетки и тн.
Поздрави
Стоян